Boj za ČT! Milionu chvilek došla trpělivost s Lipovskou, Xaverem a spol.

14.11.2020 12:10

„Ve středu přišel první útok z Rady České televize,“ informuje na svém facebooku spolek Milion chvilek, který v reakci na odvolání dozorčí komise povstává do boje o Českou televizi. „Proti pokusům o její ochromení“ se plánuje ozvat při „on-line demonstraci“ nazvané Rok změny: Začínáme!, plánované na pondělí 16. listopadu. Sdílí slova bývalého člena Rady ČT Vratislava Dostála o zformování většiny radních proti generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi, kdy odvolání dozorčí komise bylo pouze testem její síly.

Boj za ČT! Milionu chvilek došla trpělivost s Lipovskou, Xaverem a spol.
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí
Pětičlennou dozorčí komisi, čili poradní orgán, odvolala Rada České televize na svém středečním zasedání. Důvodem jsou vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních. Její odvolání navrhla Hana Lipovská.

A mnozí bijí na poplach, mezi nimi i iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která chystá hlasitou odezvu.

„Ve středu přišel první útok z Rady České televize, zplundrované na jaře poslanci ANO, KSČM a SPD volbou nových členů. A máme o důvod víc, proč se v pondělí sejít na online demonstraci – Rok změny: Začínáme! (největší on-line demonstrace). Závažný,“ oznamuje spolek na svých facebookových stránkách.

Takové jednání podle spolku zřejmě nemělo oporu v zákonech. „Noví radní prosadili odvolání důležitého orgánu, a to narychlo, bez diskuse, bez projednání důvodů a možná i v rozporu se zákonem!“ komentovali chvilkaři, s tím, že odvoláním dozorčí komise ztrácí Česká televize důležitého partnera pro projednávání strategických a ekonomických otázek, v době, kdy ho opravdu potřebuje.

Zasedání Rady ČT, během kterého byla dozorčí komise odvolána, popsali později dva radní: Xaver Veselý a Zdeněk Šarapatka. Xaver si postěžoval, že když Lipovská navrhla odvolat dozorčí komisi, dopadl jako sedláci u Chlumce s usnesením, že chce od komise výčet dodavatelských firem ČT. Podle Šarapatky jde rovnou o čistku v ČT a začal kopat do většiny svých kolegů. Našel zastání.

Podle Milionu chvilek „nová“ Rada ČT zkouší, co si může dovolit. Na svém facebooku sdílí názorově velmi podobné kritické vyjádření bývalého člena Rady ČT Vratislava Dostála k odvolání dozorčí rady.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

„V Radě ČT se během uplynulých několika měsíců zformovala nová pohodlná většina a jejím neformálním lídrem je podle všeho místopředseda Pavel Matocha; ve stínu nemíní zůstat ani vždy přičinlivá Hana Lipovská, případně další. To hlavní ale je, že takto silná skupina radních může managementu vcelku efektivně házet klacky pod nohy, případně ho v pravou chvíli ‚sestřelit“,” upozorňuje bývalý člen Rady ČT Vratislav Dostál.

„Vyloučit tudíž nemůžeme, že radním, kteří hlasovali pro odvolání komise, jde především o vyvolání chaosu a nestability. Už nejsme svědky toho, že část radních pouze znepříjemňuje život generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi s tím, že ho chce znechutit a ‚udolat na maličkostech‘. Už jde o kvalitativně zcela novou fázi: následovat může neschválení Dlouhodobých plánů i zmíněného rozpočtu ČT na rok 2021,“ glosuje Dostál situace v komentáři na serveru Info.cz.

Milion chvilek pak nato dodává: „Nezávislá veřejnoprávní televize je klíčovou institucí v demokratické společnosti. O to důležitější v dnešní době plné fake news a politiků ovládajících mediální trh.“

A závěrem vyzývá spoluobčany k účasti na „on-line demonstraci“: „Pojďme se proti pokusům o její ochromení ozvat. Prosíme, sdílejte a přidejte se v pondělí 16. listopadu v 18:00 a odstartujme společně Rok změny: Začínáme!

„Vyloučit tudíž nemůžeme, že radním, kteří hlasovali pro odvolání komise, jde především o vyvolání chaosu a nestability. Už nejsme svědky toho, že část radních pouze znepříjemňuje život generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi s tím, že ho chce znechutit a ‚udolat na maličkostech‘. Už jde o kvalitativně zcela novou fázi: následovat může neschválení Dlouhodobých plánů i zmíněného rozpočtu ČT na rok 2021,“ glosuje Dostál situaci v komentáři na serveru Info.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…