Boj za klima v Praze: Aktivisté zakazují používat bankomaty, prý míříme k vyhynutí

17.04.2021 7:43

„Nepoužívat!“ varují velké červené nálepky na bankomatech v centru Prahy... Nejde ovšem o upozornění na technickou závadu bankomatu, nýbrž o další snahu klimatických aktivistů z české pobočky organizace Extinction Rebellion zviditelnit se. V rámci jejich tlaku na banky po nich požadují, aby přestaly poskytovat služby klientů spojených s uhelnou energetikou. „Zeptejte se svého bankovního poradce,“ doporučují aktivisté a chystají přednášku „Praha míří k vyhynutí“.

Boj za klima v Praze: Aktivisté zakazují používat bankomaty, prý míříme k vyhynutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening české pobočky mezinárodního hnutí Extinction Rebellion, která chtěla v souvislosti s nynějšími požáry v Austrálií poukázat na zranitelnost člověka přírodními ději a jeho vystavení nehostinným přírodním podmínkám

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí
Někteří klimatičtí aktivisté již delší dobu vydírají banky, aby přestaly poskytovat služby svým klientům, které aktivisté označí za nevhodné. Nátlak na banky je v zahraničí stále rozšířenější a protesty již například dovedly třetí největší českou banku ČSOB, již vlastní belgická KBC, k rozhodnutí přestat financovat uhelné odvětví a energetiku.

Aktivistické hnutí, varující před vyhynutím lidstva s názvem Extinction Rebellion, známé pro své akce zahrnující například blokaci dopravy (včetně té veřejné), dnes opět vyrazilo před banky, tentokrát ale navíc přibylo přelepování bankomatů.

„NEPOUŽÍVAT!“ dočetli se lidé na rudých nálepkách na bankomatech, které aktivisté polepili. Pod upozorněním stojí vysvětlivka, že lidé nemají vybírat své peníze, jelikož bankomat dané banky „podporuje těžbu uhlí a aktivně tak přispívá k prohlubování klimatické krize“.

„Spalování fosilních paliv už nyní způsobuje miliony úmrtí - 8,7 milionu jen za rok 2018. Nejhorší dopady klimatické krize nás ale teprve čekají. Pokud okamžitě nezměníme svůj přístup, ohrozí civilizaci tak, jak ji známe,“ prorokují aktivisté.

Lidem pak doporučují, aby se zajímali, proč toto jejich banka dělá a „jestli s tím přestane“. „Zeptejte se svého bankovního poradce,“ doporučují.

V reakci na dnešní akci aktivistů v poledne vydala Komerční banka prohlášení, že v návaznosti na strategii mateřské skupiny Société Générale se zavazuje nejpozději do roku 2030 ukončit financování projektů aktivně spojených s uhelným sektorem. Také doplnila, že bude separovat své klienty. „Již nyní KB neposkytuje žádné nové finanční produkty klientům, u nichž většina příjmů pochází z činností souvisejících s uhlím,“ dušuje se banka.

Ani to ji však, stejně jako ČSOBm nepomohlo, jejich bankomaty totiž i přes ustupování aktivistům skončily polepené stejně jako ty od dalších společností.

Příští událost chtějí aktivisté z Extinction Rebellion uspořádat 5. května, tentokrát se bude jednat o přednášku s názvem „Praha míří k vyhynutí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…