Boje v Donbasu zesilují, nasazeny jsou prý i těžké zbraně

18.04.2015 10:58

Intenzita bojů na Donbasu se za posledních 24 hodin zdvojnásobila, a to navzdory diplomatickému úsilí evropských ministrů. A také přes tvrzení Kyjeva i povstalců o respektování klidu zbraní. Do vzájemných potyček prý byly nasazeny i těžké zbraně.

Boje v Donbasu zesilují,  nasazeny jsou prý i těžké zbraně
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Vzbouřenecká agentura DAN s odvoláním na doněcké „ministerstvo obrany“ oznámila, že povstalci zaznamenali přes noc 78 útoků ukrajinské armády. V osmi případech prý vládní vojsko ostřelovalo pozice separatistů z tanků, pětkrát zaútočila armáda s použitím raketometů. O obětech se zprávy DAN nezmiňují.

Z nasazení těžkých zbraní, které měly být podle únorových mírových dohod odsunuty, dnes obvinil povstalce i Kyjev. Podle mluvčího armády Serhije Danylenka vzbouřenci v noci z pátku na dnešek „zesílili ostřelování z minometů ráže 120 milimetrů a z děl ráže vyšší než 100 milimetrů“. Boje se prý soustředily hlavně do okolí Doněcku a Horlivky.

Podle mírových dohod z Minsku měly obě bojující strany vyvézt z frontové linie veškeré palebné prostředky ráže vyšší než 100 milimetrů. Minulý týden bylo zároveň dosaženo dohody o tom, že z fronty budou staženy všechny tanky a zbraně nižšího kalibru. Z porušování těchto dohod se vzájemně obviňují obě strany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …