Boje v Doněcku se dál vyhrocují, OBSE znepokojují tanky

09.11.2014 8:59

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je velmi znepokojena přítomností tanků na územích kontrolovaných proruskými separatisty na východní Ukrajině. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení OBSE. Pozorovatelé OBSE na Ukrajině uvedli, že v sobotu zaznamenali kolony tanků a těžkých zbraní u měst Doněck a Makijivka. Potvrdili tak dřívější informace Kyjeva a novinářů přítomných v oblasti.

Boje v Doněcku se dál vyhrocují, OBSE znepokojují tanky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Zničený tank u silnice z Luhanska do Krasnodonu

Ukrajinská armáda již v pátek informovala o tom, že hranici mezi Ruskem a východní Ukrajinou přejela o den dříve kolona s 32 tanky, 16 houfnicovými systémy a třiceti nákladními vozy s municí a bojovníky. Tuto informaci ale zatím nepotvrdilo NATO ani Spojené státy.

Přítomnost nové bojové techniky ale potvrdili i pozorovatelé monitorovací mise OBSE. Ve své sobotní zprávě uvedli, že na území takzvané Doněcké lidové republiky viděli kolony tanků a těžkých zbraní. Detailně popsali, že před druhou hodinou odpoledne místního času spatřili na východním předměstí města Makijivka, které leží 25 kilometrů od Doněcku, konvoj více než 40 nákladních automobilů a cisteren vezoucích palivo. Automobily se prý pohybovaly západním směrem po dálnici H-21.

Moskva vytrvale popírá jakoukoliv angažovanost v ukrajinském konfliktu

V konvoji bylo 19 vozů typu Kamaz bez jakéhokoli označení, na každém z nich houfnice a několik mužů v zelených uniformách rovněž neoznačených. V čele celé kolony pak jelo obrněné vozidlo BTR s plachtou zakrývající střílnu.

Po třetí hodině odpoledne pak pozorovatelé zaznamenali na křižovatce asi sedm kilometrů od centra Doněcku další konvoj tvořený devíti tanky, pohyboval se rovněž západním směrem. Šlo o čtyři bojové tanky typu T-72 a pět typu T-64, všechny byly neoznačené.

Moskva vytrvale popírá jakoukoliv angažovanost v ukrajinském konfliktu. Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují incidenty i boje o doněcké letiště. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.

V noci na dnešek se boje v Doněcku opět vyhrotily. V centru města se kolem druhé hodiny ráno místního času (1:00 SEČ) začala ozývat velmi silná dělostřelecká palba, která pokračovala nejméně dvě hodiny. Šlo vůbec o nejintenzivnější boje od uzavření příměří na začátku září, uvedla agentura AFP s tím, že následky dělostřelecké palby nebylo možné vyhodnotit vzhledem k tomu, že separatisté vyhlásili ve městě noční zákaz vycházení.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…