Bojím se o budoucnost evropské civilizace, svěřil se Václav Klaus. A ukázal na Merkelovou

11.09.2015 8:04

Exprezident Václav Klaus se v komentáři pro Mf Dnes zamýšlel nad tím, proč se evropští politikové místo úvah jak zastavit migrační krizi, zabývají výlučně tím, jak ji zvládnout – penězi, vstřícností, nabízením příbytků a nového, lepšího života.

Bojím se o budoucnost evropské civilizace, svěřil se Václav Klaus. A ukázal na Merkelovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Klaus poukazuje na názor svého někdejšího kancléře Jiřího Weigla, který tvrdí, že to evropští politikové možná dělají schválně. Narušením pocitu soudržnosti totiž prý chtějí vytvořit novou Evropu. Z migrantů by dle Weigla mohla vzniknout první skupina příslušníků vysněného evropského národa, která nebude mít minulostní vazby na domovský stát a která se díky tomu bude s EU snadno a rychle ztotožňovat.

Druhou hypotézou o motivech jednání evropských politiků by dle Klause mohla být zdánlivá naivita dnešních lídrů v tom, že z dlouhodobého hlediska může mít migrace na Evropu pozitivní vliv. Předpoklad zejména německých „vládních propagandistů“ v čele s prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkelovou, že se z desetitisíců či statisíců dnešních mladých migrantů stanou motivovaní, inteligentní, vzdělaní, ihned zaměstnavatelní pracovníci, kteří budou nahrazovat stárnoucí obyvatele Německa a Evropy, je však dle českého exprezidenta směšná.

Dnešní proimigrační „agitátoři“ sice možná věří v neomezenou moc výchovy, manipulace a indoktrinace, která má vytvořit jedince k obrazu našemu, jak ale říká německý profesor Wolfgang Kasper, toho času žijící v Austrálii, bude trvat generace, než se migranti zcela integrují do našich společností. „Aby ten proces ‚kulturní změny‘ nebyl nakonec s opačným znaménkem,“ varuje Klaus.

Exprezident kritizuje, že Merkelová a spol. uprchlíky ještě navíc ujišťují, že mohou k nám do Evropy. „Tito politici mají pocit, že jsou velcí a humánní. Nejsou. Bojím se o budoucnost evropské civilizace. O nic menšího nejde,“ míní Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…