Bojíte se krachu cestovky, že přijdete o peníze? Po dnešku nemusíte, vzkázal Senát na Valentův návrh

22.10.2015 16:11

Senátoři dnes poslali zpět do Sněmovny novelu zákona o cestovním ruchu s pozměňujícím návrhem senátora Iva Valenty. Jeho podstatou je limit pojistného plnění, který by činil minimálně třicet procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů cestovních kanceláří. Ty jsou povinny udržovat takový limit pojistného, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky zákazníků.

Bojíte se krachu cestovky, že přijdete o peníze? Po dnešku nemusíte, vzkázal Senát na Valentův návrh
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

Nepřijetí pozměňovacího návrhu by znamenalo pat. V červenci letošního roku totiž rozhodl Ústavní soud, že klient zkrachovalé cestovní kanceláře má právo na plné vrácení prostředků – i nad  limit sjednaný pojišťovnou. Novela zákona, která přišla ze Sněmovny, toto neřešila. „Není sporu o tom, že je správné, aby měl klient cestovní kanceláře v případě jejího krachu právo na úhradu veškerých nároků. Za nevhodné ale považuji, aby stát transponoval směrnici takovým způsobem, že za krach cestovní kanceláře budou odpovídat pojišťovny.

Správným řešením je vznik garančního fondu, do kterého si budou přispívat cestovní kanceláře, aby pro případ úpadku pokryly klientům jejich nároky. Zrušení zájezdů a krach cestovních kanceláří by dopadlo i na zákazníky a stát,“ odůvodnil svůj pozměňovací návrh Valenta. Podle něho bez tohoto návrhu reálně hrozilo, že pojišťovny budou hromadně vypovídat pojistné smlouvy s cestovními kancelářemi. „Ty by pak zkrachovaly či přesunuly svá sídla do zahraničí, což by se dalo považovat s ohledem na jejich možnosti za velmi reálné. U nás by přišlo o práci mnoho lidí a veřejné příjmy by poklesly o miliardy,“ řekl Parlamentním listům Valenta.



Sociální demokrat Radko Martínek přesto vyjádřil pochyby, když poukázal na to, že se pojišťovny mezi sebou domluvily a použily vůči cestovkám vydírání. V tom ho podpořila senátorka Eliška Wagnerová ze Strany zelených. Ta navrhla, aby novelu zákona o cestovním ruchu Senát schválil ve znění Poslanecké sněmovny. „Jsem vůči tomu úplně v opozici. Právo cestovního ruchu je velmi regulované právo. Existuje směrnice již z roku devadesát Evropského hospodářského společenství, která se věnuje právě pojištění a odškodnění v případě úpadku cestovní kanceláře. Za pětadvacet let nebyla tato směrnice do našeho právního řádu transponována. Až Ústavní soud ji teď vyložil,“ upozornila dnes Senát a dodala, že jde o domluvený postup pojišťoven, který by si zasloužil být posouzen antimonopolním úřadem.

Ivo Valentou navržený a Senátem schválený kompromis vyhovuje Ministerstvu pro místní rozvoj, pojišťovnám i Asociaci cestovních kanceláří ČR. „Cestovní kanceláře se staly rukojmími pojišťoven, protože je Poslanecká sněmovna postavila mimo zákon. Dnešní krok byl jediný, který mohl v současné době cestovkám pomoci,“ řekl naší redakci Viliam Sivek, šéf Asociace cestovních kanceláří ČR.


     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…