Bojovníci Boko Haram unesli v Kamerunu osmdesát lidí, hlavně dětí

18.01.2015 21:41

Islamisté z hnutí Boko Haram v neděli unesli v Kamerunu skupinu zhruba 80 lidí, mezi nimiž byly i děti. Agentuře Reuters to oznámily kamerunské vládní a armádní zdroje. Únos je největší akcí, kterou dosud extremisté na kamerunském území provedli.

Bojovníci Boko Haram unesli v Kamerunu osmdesát lidí, hlavně dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Útočníci při únosu tři osoby zabili a zničili 80 domů. Akci teroristů se snažila zmařit vojenská hlídka, která svedla s útočníky dvouhodinový palebný souboj. Únosu ale vojáci nedokázali zabránit. Incident se stal na severu Kamerunu ve vesnici Mabass, kam bojovníci Boko Haram pronikli ze svých základen v sousední Nigérii. Nejmenovaný kamerunský důstojník agentuře Reuters řekl, že mezi unesenými je 30 dospělých a zhruba 50 dětí ve věku mezi deseti a 15 lety.

Kamerun v úterý oznámil, že zabil 143 bojovníků Boko Haram

Na sever Kamerunu vyjelo v sobotu několik stovek obrněných vozidel a tanků čadské armády, která má proti útokům oddílů Boko Haram oblast chránit. Akce islamistů se v poslední době rozšířily z Nigérie do oblasti Čadského jezera a do hraničních oblastí Čadu a Kamerunu.

Podporu armádě v její kampani proti Boko Haram v sobotu v čadské metropoli Ndjameně demonstrovaly desetitisíce lidí. Účastníci pětikilometrového průvodu organizovaného vládou vyjadřovali rozhořčení nad krvavými útoky islámských radikálů.

Kamerun v úterý oznámil, že zabil 143 bojovníků Boko Haram, kteří napadli jeho základnu Kolofata nedaleko nigerijské hranice. Na počátku tohoto měsíce zveřejnili islamisté video, v němž pohrozili Kamerunu větší intenzitou útoků. Vyhrožují rovněž, že zaútočí na kamerunského prezidenta Paula Biyu.

Islamisté z Boko Haram bojují od roku 2009 proti nigerijské centrální vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Loni spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zahynulo na 3000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…