Bojovnici proti drahé elektřině obžalovali kvůli fotovoltaice. Je to účelové, vzkazuje

19.09.2013 21:55

Kauza údajného solárního podvodu týkající se dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku míří k soudu. Žalobce dnes podal obžalobu na deset lidí včetně předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Případem se tak bude zabývat brněnský krajský soud. ČTK to řekl státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Vitásková obvinění odmítá.

Bojovnici proti drahé elektřině obžalovali kvůli fotovoltaice. Je to účelové, vzkazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

"S návrhem na podání obžaloby jsem se v plném rozsahu ztotožnil. Obžalobu jsem v tom rozsahu, jak byli obvinění stíháni, dnešního dne podal," uvedl Mezlík.

Obžalováni jsou i čtyři bývalí či současní zaměstnanci ERÚ

V celém sporu jde o vyšší cenu, kterou měly fotovoltaické elektrárny garantovanou do konce roku 2010. Elektrárny na Chomutovsku však v té době ještě podle žalobce nebyly v provozu, a licenci tak získaly podvodným způsobem. "Šest osob je obžalováno pro účast na podvodném jednání směřující k vylákání licencí pro dvě fotovoltaické elektrárny ještě v době do 31. 12. 2010, a tedy k získání dvojnásobné výkupní ceny energie na dobu následujících 20 let," uvedl žalobce.

Podle něj se během vyšetřování zjistilo, že obě elektrárny měly být dokončeny až v únoru a březnu 2011. Zjistilo se navíc, že provozovatelé elektráren ERÚ předložili zfalšované revizní zprávy z konce prosince 2010 s naskenovaným razítkem a podpisem revizního technika, který tyto zprávy nevydal. "Tyto licence tak nemohly být zákonné," uvedl Mezlík.

Obžalováni jsou i čtyři bývalí či současní zaměstnanci ERÚ, a to ze zneužití pravomocí úřední osoby. Jeden z pracovníků se podle žalobce aktivně přičinil o udělení těchto licencí, další pracovnice tomu nedostatečnou kontrolou údajně napomohla. Další dvě obžalované, mezi kterými je i šéfka ERÚ Vitásková, podle obžaloby v únoru 2012 úmyslně zmařily připravovanou obnovu řízení, která měla vést k odejmutí licencí těmto elektrárnám, dodal státní zástupce.

Vitásková podle žalobce ředitelce odboru licencí odsouhlasila vydání rozhodnutí, která ponechala v platnosti dřívější nezákonná rozhodnutí ohledně udělení obou licencí. Šéfka úřadu přitom podle něj věděla o předchozích kontaktech své pracovnice se zástupci obou elektráren, nikomu to však neřekla, a ředitelka tak nemohla být vyloučena z rozhodování.

Vitásková je ve vedení úřadu od července 2011. "Obžaloba je účelová diskreditace mé osoby. Je zarážející, že o předmětných licencích rozhodovalo v roce 2010 bývalé vedení úřadu, které je nyní pouze v roli svědka," uvedla Vitásková v tiskovém prohlášení. Poukázala také na to, že ve správním řízení u obou elektráren vedeném na ERÚ dosud nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Mluvčí úřadu Jiří Chvojka už předtím řekl, že Vitásková trvá na své nevině a chce se před soudem obhájit.

Pokud by se podle žalobce na podvod nepřišlo, během 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Současná výše škody se nyní pohybuje podle státního zástupce v řádech desítek milionů korun a stále narůstá, elektrárny tuto vyšší cenu inkasují každý měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…