Bojovnici s drahými soláry Vitáskovou prý někdo chtěl zabít

13.09.2013 7:32

Předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou se tento týden zřejmě někdo pokusil zabít, uvedla televize Nova. Neznámý pachatel poškodil výtah v pražském domě, kde Vitásková bydlí. Policie už půl roku Vitáskovou hlídá kvůli častým výhrůžkám, podle Novy ale den před incidentem policisté přestali dům střežit.

Bojovnici s drahými soláry Vitáskovou prý někdo chtěl zabít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické pole

V pondělí někdo v domě poškodil výtah pro auta, takže se výtah mohl zřítit. Na několik hodin v něm uvízl přítel Vitáskové. Ačkoliv v domě blízko centra Prahy žijí i jiní lidé, podle Novy Vitásková nepochybuje o tom, že útok byl namířen na ni.

"Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno," napsala Vitásková v hlášení ministru vnitra, které má Nova k dispozici.

Druhý neúspěšný pokus?

Vitásková dostala policejní ochranku kvůli tomu, že se někdo pokusil její auto vytlačit z dálnice. Útokem se na začátku dubna na utajeném jednání zabývala Bezpečnostní rada státu.

ERÚ se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně. Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…