Bojovníci za klima postříkali ministerstvo financí, jednu nezletilou odvezli. Zásah byl neadekvátní, stěžují si

14.05.2020 23:02

Bezprostřední okolí budovy Ministerstva financí se ve čtvrtek odpoledne proměnilo v protestní akci. Skupina přibližně 50 lidí v čele s hnutím Extinction Rebellion protestovala proti plánovanému rozšiřování pražského letiště. Podle nich takové projekty povedou k prohloubení klimatických i společenských problémů v hlavním městě. Jeden z organizátorů byl kvůli posprejování budovy zadržen policií.

Bojovníci za klima postříkali ministerstvo financí, jednu nezletilou odvezli. Zásah byl neadekvátní, stěžují si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Za demonstrací stálo hnutí Extinction Rebellion s pražskými Zelenými společně s několika dalšími organizacemi. K protestujícím se přidali také zástupci některých obcí z okolí letiště, kteří jsou dlouhodobě proti záměrům rozšíření kapacit letiště. Starosta Nebušic Viktor Komárek v této souvislosti ČTK řekl, že projekt rozšiřování povede ke zhoršení životních podmínek v okolních obcích. Podle protestujících by měly být tyto vyhrazené finanční prostředky využity na jiné projekty. Například na výstavbu bytů nebo na zvládání krize související s pandemií covid-19.

„Na místě zasahovaly policejní jednotky a jednotka celníků. Celkem byly zadrženy a legitimovány 4 osoby. Tři lidé se měly dopustit přestupku tím, že sprejovali omyvatelnými barvami na budovu Ministerstva financí. Jedna nezletilá aktivistka, která se pokusila vhodit do davu lidí maketu letadla s dýmovnicí, byla policií zadržena a převezena na služebnu,“ uvádí server Echo 24.

Podle organizátorů protestu byl policejní zásah neadekvátní. Pode nich byla protestní akce pokojného charakteru, proto zvažují právní napadení policejního zásahu. Dle jedné z účastnic byl protest „akt zoufalství“, tedy jedinou možností, jak upozornit na daný problém.

Protestující se vymezili také proti případné pomoci státu letecké skupině Smartwings Group. 

Spolupředseda Zelených v Praze Vít Masare upozornil, že se jedná o první zahajovací protest v sérii plánovaných dalších protestních akcí proti rozšiřování letiště. Součástí protestních aktů by měla být také petice.

Pražské letiště loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících a ocitlo se tak na hraně své kapacity. Z toho důvodu začaly vznikat stavební projekty na rozšíření kapacit. „K těm největším patří rozšíření druhého terminálu za přibližně 16 miliard korun, které by mělo být hotovo do roku 2028. Dalším velkým projektem je stavba paralelní dráhy, která by měla začít v roce 2025. Premiér Andrej Babiš (ANO) loni na podzim uvedl, že v následujících 30 letech by mohlo být do letiště investováno až 55 miliard korun,“ uvádí server Echo 24.

Pražské letiště ovšem v současné době s ohledem na pandemii covid-19 vykazuje jen minimální provoz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…