Bojovník proti komunismu Josef Mašín oslaví pětaosmdesátiny

07.03.2017 9:50

Bojovník proti komunismu v bývalém Československu Josef Mašín oslaví 8. března pětaosmdesátiny. Případ skupiny lidí kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává kontroverze, připomíná ČTK.

Bojovník proti komunismu Josef Mašín oslaví pětaosmdesátiny
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Odbojáři, při jejichž akcích zemřelo šest lidí, jsou stále tématem diskuzí. Dva z trojice přeživších členů skupiny Ctirad Mašín a Milan Paumer již zemřeli. Mašín žije od roku 1954 v USA.

Ctirad a Josef Mašínovi, synové podplukovníka Josefa Mašína, hrdiny protinacistického odboje popraveného v roce 1942 německými okupanty, se nemohli smířit s převzetím moci komunisty. Nejprve se pokoušeli o sabotáže, v září 1951 se vloupali do policejních stanic, aby získali zbraně; zastřelili při tom dva příslušníky SNB. V srpnu 1952 přepadli auto s výplatami, při potyčce zemřel ozbrojený pokladník. Poslední akcí skupiny byl pokus (úspěšný pro tři z pětičlenné skupiny) přejít přes východní Německo do Západního Berlína. Při něm zemřeli tři východoněmečtí policisté.

Josef Mašín, stejně jako jeho starší bratr Ctirad, který zemřel v srpnu 2011 v USA, o svých činech v poválečném Československu a při útěku nikdy nepochyboval. „Nezáleží mi na tom, jak mě v Čechách vnímají. Nic se mnou nedělá, jestli mě někdo nazývá hrdinou, nebo vrahem... Lidé, kteří přišli o život při našich akcích, byli všichni bez výjimky ozbrojeni,“ řekl před časem. Z rodné země podle svých slov neodešli proto, aby si zlepšili svůj život, ale aby se zapojili do boje proti komunismu.

Josef Mašín se narodil v Lošanech u Kolína ve vlastenecké rodině legionáře. Dětství prožil během okupace v Poděbradech, kde byla rodina pronásledována gestapem, které pátralo po v odboji působícím otci. Poté, co se dostal na Západ, sloužil Josef v americké armádě. Po skončení vojenské služby žil a obchodoval v Německu v Kolíně nad Rýnem, oženil se, s manželkou Evou mají dvě dcery. V roce 1980 se rodina přestěhovala do Santa Barbary v Kalifornii. Podnikal v řadě oborů, mimo jiné v oblasti kovových slitin a letadel. Nakonec zakotvil u elektroniky. V roce 2008 jej premiér Mirek Topolánek ocenil plaketou předsedy vlády, v roce 2011 ministr obrany Alexandr Vondra vojenským vyznamenáním Zlatá lípa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…