Bojovník za svobodu si stěžuje: Němečtí revanšisté dostávají ze společného fondu miliardy, a my nic

19.02.2014 11:05

Váleční veteráni přišli se stížností proti poměrům v Česko-německém fondu. České národní zájmy jsou prý v této instituci diskriminovány. Realita je taková, že české vlastenecké organizace nemají dost financí na své projekty, narozdíl např. od sudetoněmeckého landsmanšaftu.

Bojovník za svobodu si stěžuje: Němečtí revanšisté dostávají ze společného fondu miliardy, a my nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Veteráni projevili zájem získat finanční příspěvek z Česko-německého fondu buducnosti. Setkali se však prý s problémem v podobě mocné správní rady fondu, mající absolutně nevyhovující složení. Mocná rada by podle nich měla být předmětem zájmu českých vlasteneckých organizací, jenže doposud to tak nebylo.

„Němečtí členové mají vyšší politickou kvalifikaci, jsou současní či bývalí poslanci zemských sněmů, Spolkového sněmu a dokonce i Evropského parlamentu,“ upozorňuje expert Českého svazu bojovníků za svobodu Ogňan Tuleškov. Není prý navíc bez zajímavosti, že dva z nich jsou předsedy složek sudetoněmeckého landsmanšaftu a další pak předsedou zvláštní „Skupiny vyhnanců, uprchlíků a vysídlenců“, která je frakcí poslaneckého klubu CDU/CSU v německém parlamentu.

„Právě jejich blízký vztah k takzvaným vyhnancům a jejich organizacím je pro nás jen obtížně přijatelný, možná až nepřijatelný - a to proto, že obdobné vztahy českých zástupců k českým protějškům landsmanšaftu neexistují,“ zdůrazňuje mluvčí. Čeští členové obvykle mají jinou kvalifikaci. Například předsedkyně české části Kristina Larischová byla dokonce v době výkonu funkce badatelkou v německé nadaci Friedrich Ebert Stiftung.

Za německou stranu podle něj není v komisi žádný antinacista či odpůrce landsmanšaftu. „Řada ze signatářů té či oné německé zakládací charty dokonce byla funkčně vysokými nacisty či dokonce příslušníky SS a gestapa,“ připomíná expert.

Proto by podle něj měli v budoucnu v zájmu vyváženosti Češi svou část obsazovat osobnostmi se vztahem k českým vlasteneckým organizacím. V tomto duchu apeluje na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

„Jsme přesvědčeni, že tato nevyváženost nás poškozuje a proto napříště by již čeští zástupci měli svým vztahem k českým vlasteneckým organizacím, zejména k těm ve Vlasteneckém fóru, přiměřeně vyvažovat spolkovou orientaci německých členů,“ říká k tomu mluvčí. Ministr se podle serveru Prvnízprávy.cz k věci nevyjádřil.   

Nejedná se přitom jen o odlišný pohled na historii. Fond budoucnosti totiž rozděluje na různé projekty stovky milionů korun. Díky moci správní rady jde zatím většina těchto peněz na německé projekty, z nichž některé jsou podle mluvčího bojovníků za svobodu jasným sudetoněmeckým revanšismem. Příkladem je například vztyčování pomníků s manipulativními texty v českém pohraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…