Bojte se. Tihle lidé vytáhli do boje s Angelou Merkelovou

03.05.2016 9:12

I když německá strana Alternativa pro Německo vznikla teprve před třemi lety, získává v posledních měsících na síle. Ke vzestupu využila současnou uprchlickou krizi a strach z islámu. V čele strany se zformovala skupina osmi výrazných a charismatických osobností. Jejich přehled s krátkou charakteristikou přináší server iDNES.cz.

Bojte se. Tihle lidé vytáhli do boje s Angelou Merkelovou
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

Předsedkyni strany Frauke Petryovou označil ultrakonzervativní magazín Compact za Audrey Hepburnovou Alternativy pro Německo. Čtyřicetiletá někdejší chemička a matka čtyř dětí má však do decentnosti a milého vystupování slavné hollywoodské herečky daleko. Loni nekompromisně převálcovala někdejšího stranického lídra Bernda Luckeho, který pod tíhou nového směřování AfD směrem doprava rezignoval na svou funkci.

Celý text je ZDE

Milostný vztah se nesnažili skrývat

V říjnu loňského roku však popudila část příznivců, kteří podporují tradiční rodinné hodnoty a věrnost v manželství. Oznámila totiž rozvod se svým manželem, evangelickým farářem Svenem Petrym. V té době se již stýkala s poslancem a spolustraníkem Marcusem Pretzellem. Milostný vztah se nesnažili skrývat a hrdě se objevovali na veřejnosti, což mohlo v očích některých Němců poškodit pověst stále oblíbenější strany. Na víkendovém stranickém sjezdu se však Petryová dočkala podpory.

Nejvlivnější je Gauland

I když je Petryová považována za hlavní tvář AfD, nejvlivnější figurou je 75letý Alexander Gauland. Politik ze staré školy těží z kontaktů a zkušenností, které nasbíral během čtyřiceti let v Křesťanskodemokratické unii nynější kancléřky Angely Merkelové. Tu přitom AfD ostře kritizuje a vyzývá ji k odstoupení. Gauland se v rozhovorech nechává slyšet, že je nejvyšší čas rozšířit okruh vlivu AfD a navrhuje navázat spolupráci s krajně pravicovými evropskými stranami.

Server Politico však připomíná, že mezinárodní stranické úmluvy části AfD příliš nevoní, a to zejména paktování s Le Penovou. Národní fronta podle nich směřuje příliš doleva v ekonomických otázkách. Společnou řeč by však obě strany mohly najít v tématech uprchlické krize a boje proti islámu.

Gauland i přes tyto vnitrostranické neshody v budoucnu zcela jistě využije všech možností, jak AfD posílit a dostat ji mezi nejvlivnější strany v Německu i Evropě.

Vévodkyně si nebere servítky

Vévodkyně Beatrix Amelie Ehrengard Eilika z Oldenburgu, jak zní celé jméno 44leté právničky, je považována za mediální divoký prvek AfD. Nebere si servítky na stranických setkáních s voliči, v televizních rozhovorech pak bez příkras prezentuje své notně extrémní názory.

V hlavním vysílacím čase na jedné z nejsledovanějších německých televizních stanic pak prohlásila, že Angela Merkelová by se měla odebrat na odpočinek do Chile. Odkazovala tak na komunistického politika a generálního tajemníka někdejší Sjednocené socialistické strany Německa Ericha Honeckera, který po pádu Berlínské zdi emigroval právě do Chile.

Na stranickém sjezdu se postavila za názor, že islám není kompatibilní s německou ústavou.

Policii vyzval, aby se neřídila pokyny Merkelové

Čtyřiačtyřicetiletý učitel Björn Höcke (předseda strany v Durynsku) si získal slávu zejména ve svém domovském městě Erfurt. Opakovaně se zde vymezil proti přistěhovalecké politice Angely Merkelové. Osočil ji z toho, že porušuje německé zákony. Místní policii vyzval, aby se neřídila pokyny Merkelové.

Höcke je jedním z nejvýraznějších zástupců tvrdého ultranacionalistického jádra, které se zformovalo uvnitř AfD.

Stranu reprezentuje klidným hlasem

Čtyřiapadesátiletý profesor ekonomie Jörg Meuthen je v AfD jakousi protiváhou Höckeho. Agresivní vystoupení plná kontroverzních výroků od něj nečekejte. Stranu reprezentuje na panelových diskusích klidným hlasem a rozvážným přednesem. Varoval před zákeřnou islamizací Evropy. Dodává však, že svoboda náboženského vyznání je zakotvena v německé ústavě.

Partner Petryové vyznává ultrakonzervativní názory

Pokud by AfD byla jednou z her od Williama Shakespearea, 42letého právníka Marcuse Pretzella (předseda v Porýní-Vestfálsku) bychom mohli přirovnat k slavné postavě Lady Macbeth, podotýká server Politico. Pretzell prosazuje své zájmy skrze svou partnerku – předsedkyni strany Frauke Petryovou.

Pretzell je podle expertů na německé politické scéně jediným člověkem, kterého Petryová skutečně poslouchá. Není proto překvapením, že vyznává ultrakonzervativní názory. Jeho vliv je dobře patrný na postupné radikalizaci názorů Petryové.

Vycházející hvězda

Vedení strany považuje předsedu mládežnické organizace Markuse Frohnmaiera za vycházející hvězdu. Do titulků německých médií se v poslední době dostal kvůli svému napojení na mládežnickou organizaci putinovské strany Jednotné Rusko. Pětadvacetiletý student práv se narodil v Rumunsku a ve dvou letech si ho osvojili jeho němečtí adoptivní rodiče.

Frohnmaier se řadí ke křídlu AfD, které prosazuje sbližování s Ruskem. Schvaluje také ruskou anexi Krymu, kterou považuje za úspěch v boji o nezávislost.

Osmačtyřicetiletý univerzitní profesor Marc Jongen kdysi prohlásil, že jeho hlavním úkolem v AfD je udělat z protestní strany zavedenou partaj. Za největší problém Německa považuje nedostatek pýchy, sebeúcty a sebejistoty. Německo se podle jeho slov musí od základu změnit, pokud chce mít nějakou budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…