Bolavá noha? Nejen! Respekt řeší, co všechno bolí Miloše Zemana. Je toho prý víc

28.11.2016 13:00

Novináři čas od času poukazují na chátrající zdraví prezidenta Miloše Zemana a dodávají, že by právě toto mohl být rozhodující faktor v jeho uvažování o obhajobě prezidentského mandátu. Po serveru Neovlivní novinářky Sabiny Slonkové se do podobných spekulací pustil také novinář Respektu Ondřej Kundra.

Bolavá noha? Nejen! Respekt řeší, co všechno bolí Miloše Zemana. Je toho prý víc
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Při příjezdu prezidenta republiky do Jihočeského kraje

Neovlivní s odkazem na nejmenovaného Zemanova blízkého přítele tvrdí, že prezidentovu opětovnou kandidaturu vážně ohrožuje zhoršující se stav jeho nohou. Zeman dlouhodobě trpí polyfunkční neuropatií – onemocněním, jehož důsledkem mu odumírají nervy od kotníků dolů. Špatně se mu proto chodí a je nucen si při chůzi pomáhat hůlkou.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz spekulace o horšícím se Zemanově zdraví odmítl. „Pan prezident zvládá každý den velmi náročný program, při kterém by řada mladších politiků padla vyčerpáním do mdlob. Někteří novináři, politici a potenciální prezidentští kandidáti sice hůlku nepotřebují, ale pokulhává jejich myšlení. U pana prezidenta je tomu přesně naopak,“ uvedl na počátku listopadu Ovčáček.

Článek ParlamentníchListů.cz s vyjádřením prezidentova mluvčího naleznete ZDE

O několik týdnů později se Zemanovo zdraví propírá znovu – tentokrát v Respektu. Novinář Ondřej Kundra ve svém článku podobně jako server Neovlivní poukazuje na prezidentův horšící se stav nohou. Svoji tezi podkládá odkazy na veřejná vystoupení, na nichž prezident stále častěji sedí, a informacemi, které prosákly z prezidentova okolí.

„Bolesti na něm byly patrné i při oslavách 28. října a projevovaly se také během jeho návštěvy Ústeckého kraje minulý týden. Pěší cestu delší než pár desítek kroků nebyl během ní v podstatě schopen absolvovat. Z místa setkání s libochovickými zastupiteli na místní náměstí za občany, což je sto metrů, přejel autem. Když z něj vystupoval nebo šel po plošině na tribunu, vždy ho podpíral jeden osobní strážce,“ dává Kundra příklad z nedávné doby.

Prezidentovi spolupracovníci prý také popisují, že Zeman má čím dál větší problém sejít schody, proto se jeho protokol snaží při plánování jeho cest podobným místům vyhýbat.

Jak však Kundra přiznává, zjistit zdravotní stav prezidenta lze jen stěží, protože jeho zdravotní dokumentace je veřejnosti nepřístupná a lékařské konzilium se na Zemanův příkaz k jeho zdraví veřejně nevyjadřuje. Jediné informace, které se na veřejnost dostanou, jsou tak ty, které prozradí sám prezident Zeman, jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček či někdo z prezidentových spolupracovníků.

Ti prý v neformálních rozhovorech mluví o tom, že nohy nejsou to jediné, co prezidenta trápí. Zeman údajně někdy při poradách nerozeznává některé své spolupracovníky, což by mohlo být způsobeno horším zrakem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…