Bolševismus se vrací do Česka, varuje Pavel Šafr. Fanoušci Zemana a Babiše, nečtěte to

06.06.2014 10:35

Bývalý šéfredaktor týdeníku Reflex Pavel Šafr publikoval na webu tohoto magazínu svou obsáhlou úvahu odhalující „obrysy nového bolševismu“. V české společnosti se podle něj spojuje vše, co bylo poznamenáno čtyřiceti lety bolševismu do jakési měkčí varianty tohoto režimu.

Bolševismus se vrací do Česka, varuje Pavel Šafr. Fanoušci Zemana a Babiše, nečtěte to
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Právě v tomto kontextu je podle Šafra třeba vnímat veškeré dění. Naposledy když ministr obrany i předseda vlády odmítli přítomnost amerických vojáků na českém území. Fakt, že totéž vzápětí prohlásil i slovenský premiér Róbert Fico, podle Šafra dokazuje, že Leonid Brežněv dokázal Čechoslovákům nalévat své rozumy do hlavy velmi zdatně. A ti se dnes chovají podle jeho představ, i když už vůbec nemusí.

„Jde o stále a ten jeden proud české politiky. Nikdo z aktérů to nemusí naplánovat. Žádný ústřední výbor nepřijal renesanci bolševismu v České republice jako svoji generální linii. Je to výsledek gravitačních sil v hlubinách české společnosti,“ myslí si novinář. Podle něj zde stále rozhodují ty voličské skupiny, které nostalgicky vzpomínají na komunistickou normalizaci. Není to prý vypjatý ideologický bolševismus padesátých či sedmdesátých let, ale jeho mírnější varianta, které jsme byli svědky v šedesátých a osmdesátých letech.

„V každé české zbolševizované hlavě je ukryta buzola, která neomylně ukazuje správný ideový azimut,“ vysvětluje Šafr. Do správného směru podle něj patří socialistické nesmysly typu bezplatného zdravotnictví, odpor k církevním restitucím a „kněžourům“ vůbec, naopak nepřekročitelné dogma Benešových dekretů okrádajících české Němce. „Když se řekne NATO a Amerika, tak má zbolševizovaná hlava také zcela jasno. Ty tu nechceme,“ pokračuje Šafr v definici neobolševismu.

Celý komentář Pavla Šafra ZDE

Český neobolševismus se podle něj projevuje několika formami. Část z nich se zabývá rozvracením Evropské unie a naopak vřelou obhajobou autoritativního Ruska, čemuž ochotně napomáhá i „komediálně liberální okruh Václava Klause“. Jiní neobolševici prý naopak EU hájí a využívají ji ke „zlepšování lidstva“ nejrůznějšími regulacemi.

Je to prý podle Šafra pestrá směsice českých neobolševiků. Prezident Miloš Zeman na to jde přes antiněmecký tón, Václav Klaus zase přináší antievropanský a proruský tón podle Šafra vycházející z všeslovanského učení Zdeňka Nejedlého. ČSSD přispívá bojem proti církevním restitucím a nejnověji bojem proti vojákům NATO.

„Zcela nový a důkladný gejzír neobolševismu ovšem reprezentuje hnutí ANO,“ píše dále Šafr. To prý představuje rehabilitaci spolupráce s StB, obhajobu členství v KSČ a obecně „bezskrupulózního kariérismu“.  Proto také ten slogan o „vládě odborníků“, tolik připomínající socialistické vyhledávání kádrů.

V první linii neobolševismu pak podle něj stojí novináři z Babišových deníků, v čele s fanatickou revolucionářkou Sabinou Slonkovou. „Matně se nám vybaví postava erotické bohyně Svobody, která na romantickém obraze od Delacroix vede lid na barikády. Jakobínská novinářka pranýřuje nešvary zkorumpovaného buržoazního režimu a před volbami tiskne policejní odposlechy včetně intimních chvil nepřátelů lidu,“ píše Šafr. Tomu prý odpovídá i terminologie spikleneckého centra a sabotáží, která už začíná připomínat Rudé právo padesátých let.

„Když vám někdo začne vysvětlovat, že Putin je lepší než Obama, že cizí vojáky tu nechceme, že církev si svůj majetek stejně nakradla a že sudetští Němci si svoje vyhnání a okradení zasloužili, tak je to zpravidla starý bolševik a nebo český neobolševik,“ varuje bývalý šéfredaktor. Neobolševismus je podle něj rafinovanější než starý bolševismus, protože postihuje zdánlivě zdravé části společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…