Bomba na Babiše? Tajná nahrávka i o něm: Tajné peníze této politické straně

22.10.2019 8:41

Slovenský investigativní novinář Marek Vagovič ze serveru Aktuality.sk ukázal, kam až sahají dlouhé prsty Andreje Babiše. Až k Robertu Ficovi. Když Vagovič poukázal na vazbu mezi Ficem a Babišem poprvé, současný český premiér se prý neuvěřitelně rozzuřil.

Bomba na Babiše? Tajná nahrávka i o něm: Tajné peníze této politické straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Kauza Gorila ovlivňuje slovenskou politiku od roku 2011, kdy na veřejnost unikl dokument Slovenské informační služby, v němž bylo naznačeno, jak se údajně snažil spolumajitel Penta Investments Jaroslav Haščák ovlivňovat přední  politiky v letech 2005 a 2006 z různých politických stran, včetně Směru – sociální demokracie Roberta Fica.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí

Před několika dny dorazila do řady slovenských médií nahrávka, kde se Haščák ke kontaktům s politiky vyjadřuje. Penta už kvůli nahrávce podala trestní oznámení a proti obsahu, v němž se mluví i o likvidaci nepohodlných osob, se ohradila. Kdyby v roce 2018  nebyl zavražděn novinář Ján Kuciak se svou snoubenkou, možná by slova z nahrávky veřejnost nebrala tak vážně, ale takto má nahrávka na Slovensko velký dopad.  

Není přitom bez zajímavosti, že na nahrávce zaznělo i jméno českého předsedy vlády Andrej Babiše (ANO). Slovenský investigativní novinář Marek Vagovič o něm píše jako o bývalém komunistickém StBákovi, který byl jedním z utajených sponzorů strany Směr Roberta Fica.

Babiš měl být podle Vagoviče  jedním z řady utajovaných sponzorů Směru, ale nespokojenost na slovenské straně vyvstala ve chvíli, kdy si slovenský podnikatel Fedor Flašík spojovaný se Směrem měl část peněz od utajovaných sponzorů nechat pro sebe.

„Když jsem to poprvé zveřejnil, Babiš neskutečně zuřil. Konspiroval, že to dělám na objednávku, že jsem zkorumpovaný a podobné žvásty,“ napsal Vagovič na sociální síti Facebook. Podle novináře i tato pasáž z gorilí nahrávky ukazuje, že Směr Roberta Fica je vlastně jen firmou, která se pokoušela předat moc nad Slovenskem oligarchům.

Český investigativní novinář Jaroslav Kmenta k tomu dodal, že obdobně Babiš v minulosti postupoval s ČSSD.

„Andrej Babiš tajně sponzoroval slovenský SMER Roberta Fica. Informace investigativního novináře Marka Vagoviče potvrdily nahrávky z Gorily. Takhle si Babiš získával v 90. letech českou ČSSD penězi z Panamy,“ napsal doslova Kmenta, který narážel na dar, který dostala ČSSD v době, kdy se Miloš Zeman chystal převzít moc po Václavu Klausovi.

Předvolební kampaň tehdy ČSSD financovala i z darů a jeden z dárců byl utajen. Kmenta v článku pro magazín Reportér konstatuje, že dar pocházel od lidí z okolí Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…