Bordel pod Zemanem? V jeho oblíbených Lánech, píše tisk

10.12.2018 10:40

Dokud se o něj nezačala zajímat policie, tak šéfa lánské obory Miloše Baláka znal málokdo. S sebou na Hrad si ho přivedl kancléř Miloše Zemana Vratislav Mynář a svěřil mu péči o tento kus země. Zdá se, že Balák si správu v lánské oboře vyložil po svém a počínal si tak, že se ocitl v hledáčku kriminalistů. Co vyšetřovatelé přičítají na vrub spolupracovníka Miloše Zemana? Nahlédněte.

Bordel pod Zemanem? V jeho oblíbených Lánech, píše tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled ze zámku v Lánech

„Stíhaný šéf lánské obory Miloš Balák, jehož do funkce dosadil prezidentův kancléř Vratislav Mynář, v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku. Balák se hájí, že nic z toho zákon nezakazuje,“ napsal server iDNES.cz.

Zvláštní firmy, které dostaly miliony na zmíněnou práci, sídlí v jednom panelovém domě v Letňanech a na oficiálních dokumentech stojí, že je vlastní Ukrajinci. Policie teď Baláka stíhá za manipulaci s veřejnými zakázkami, ale kancléř Mynář odmítá člověka, kterého si přivedl, odvolat. Zdá se, že Balák nechal rozdělovat veřejné zakázky na menší, aby nemusel vypisovat výběrová řízení a mohl zakázky přidělovat napřímo.

Zakázku na právní služby touto cestou získali sponzoři prezidenta Miloše Zemana z volební kampaně advokáti Tománek a Jestřáb. Pokud by zakázka byla minimálně za dva miliony korun, musela by na ně být vypsána soutěž. Hodnota zakázky, kterou pánové získali, byla 1 999 999 korun, jen jednu korunu pod limitem.

„Nadmíru úspěšná je v získávání veřejných zakázek v Lánech společnost ML–INTERIER, která je ovšem podle obchodního rejstříku jen odštěpným závodem stejnojmenné firmy sídlící v Užhorodu. Loni například firma získala zakázky na pěstební práce za 1 984 000 korun,“ pokračoval server.

Balák se brání tím, že zákon nic z toho nezakazuje, takže se nedopustil ničeho zlého. Policie si však myslí něco jiného. Od loňského roku ho vyšetřovatelé stíhají pro podezření ze zmanipulování veřejné zakázky za miliony korun na zpevnění vodní nádrže Klíčava v Lánech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…