Bordel, spousta vypitých flašek, hnus na záchodě. FOTO poté, co "aktivisté obsadili dům poblíž sídla ČSSD

14.06.2017 3:25

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil fotografie po nájezdu squatterů do jejich objektu v Hybernské ulici v Praze, jen kousek od Lidového domu, sídla ČSSD. „Několik hodin se v objektu neoprávněně pohybovaly desítky lidí,“ popsal úřad s tím, že objekt zpět převzali od policie v neděli dopoledne.

Bordel, spousta vypitých flašek, hnus na záchodě. FOTO poté, co "aktivisté obsadili dům poblíž sídla ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Úřad přinesl fotografie, které ukazují výsledky několikahodinového pobytu squatterů. „Upozorňujeme, že některé fotografie nejsou pro citlivé povahy,“ upozornil úřad. 

„Squatteři pronikli do vnitrobloku budov přes dům v soukromém vlastnictví, který je před rekonstrukcí, a odtud se dostali do našeho objektu a následně do objektu v majetku státu. V neděli a dnes jsme proto objekt více zabezpečili proti vniknutí z domů ve vnitrobloku,“ uvedl k celé události mluvčí magistrátu Vít Hofman. Squatteři podle svých slov chtěli poukázat na krizi bydlení. Jakmile do nich pronikli, vyvěsili transparenty a provolávali hesla jako „Bydlení je právo“. Z oken také vystřelili několik rachejtlí. Na místo přijela policie, na výzvy, aby místo opustili, ale aktivisté nereagovali. Kolem půlnoci ze soboty na neděli policisté po několika hodinách zasáhli, 27 squatterů vyvedli a převezli na služebnu. Poslední pak opustili budovu v neděli.

Magistrát v minulosti dům upravil tak, aby se v něm mohly uskutečnit akce UK. Konal se tu například Týden diverzity. „Aktuálně se v tomto domě prakticky každý den něco děje díky dalšímu projektu UK s názvem Hybernská ožívá,“ uvedl mluvčí.

Foto: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Během několika měsíců by podle Hofmana měl vzniknout společný projekt pracovně nazvaný Kampus Hybernská. Podle dřívějších vyjádření by měl být otevřen v roce 2018. Filozofická fakulta UK (FF UK) má v Hybernské ulici jednu ze svých budov, nové prostory budou sdružovat aktivity, které umožní provázat různá profesní prostředí a veřejnost.

Postup squatterů kritizovalo i vedení fakulty. „FF UK považuje násilné vniknutí do objektu v Senovážné ulici za nepřijatelné. Společný projekt FF UK a magistrátu, který se rozbíhá v sousedním objektu, jasně ukazuje, že na straně města je aktivní a jasně deklarovaná ochota problém prázdných objektů v majetku města řešit,“ uvedla dnes v prohlášení na webových stránkách fakulty Mirjam Friedová.

Zároveň Praha jedná s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o získání vedlejšího domu. „Jednáme s magistrátem o směně, protože tento majetek je pro stát nepotřebný,“ řekl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Bývalou administrativní budovu úřad převzal do správy před rokem a nabízel ji ostatním státním institucím. „Ty zájem neprojevily, magistrát ano. Není tedy pravda, že by byl záměrně nevyužíván,“ dodal Ležatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …