Bordel v Bílém domě: Nenávist a zlé vztahy kolem Donalda J. Trumpa. Blíží se exploze?

10.04.2017 9:12

Souboj mezi nejbližšími poradci Donalda Trumpa, který by mohl ovlivnit finální podobu celé prezidentské administrativy, pokračuje. Zůstane Trump věrný nacionalistické politice, nebo se rozhodne vyslechnout hlasy kritiků z Manhattanu?

Bordel v Bílém domě: Nenávist a zlé vztahy kolem Donalda J. Trumpa. Blíží se exploze?
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Americká média – bez ohledu na jejich politickou orientaci – se shodují v tom, že počáteční fáze tiché dohody mezi Trumpovými poradci Stevenem Bannonem a Jaredem Kushnerem je u konce. Nyní dochází k tvrdému boji o přízeň amerického prezidenta, která by měla také rozhodnout o konečné podobě prezidentské administrativy Donalda Trumpa. 

K eskalaci napětí mezi Trumpovými poradci dochází paralelně s tím, jak narůstá počet klíčových rozhodnutí, která musí republikánský prezident Donald Trump učinit. Například před pár dny Trump nařídil bombardování několika vojenských cílů v Sýrii v souvislosti s použitím chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. Jen o pár hodin později se Trump sešel s čínským prezidentem. 

Čtyři bývalí poradci Donalda Trumpa britskému deníku Telegraph sdělili, že americký prezident si na chaos za několik desetiletí ve stavebním průmyslu zvykl, nicméně nastalá situace mezi jeho nejbližšími poradci už jej začíná vyčerpávat. 

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

Spor mezi Bannonem a Kushnerem je klíčový zejména pro ty, kteří v posledních prezidentských volbách volili Donalda Trumpa.

„Souboj mezi dvěma nejbližšími Trumpovými poradci symbolizuje rozpor mezi dvěma politickými liniemi. Na jedné straně stojí populisticky nacionalistické hnutí, jež reprezentuje republikánský prezident Donald Trump. Na straně druhé je více pragmatický a o poznání méně ideologický přístup, který razí Kushner a jeho spojenci,” píše americký deník Atlantic

Steven Bannon, který byl minulou středu odstraněn z Národní bezpečnostní komise, je už nějakou dobu v konfliktu s manželem Trumpovy dcery Ivanky Kushnerem, který v poslední době nabíral v Bílém domě stále více podpory. 

Podle jednoho z úředníku pracujících v Bílém domě, se „Bannon a Kushner neshodnou téměř na ničem“, píše Atlantic.

„Jared je liberální demokrat, který se snaží ohraničit pravomoci některých nejbližších Trumpových spolupracovníků, včetně Bannona, Stephena Millera, viceprezidenta Mika Pence nebo šéfa prezidentské kanceláře Reince Priebuse,“ přidává slova zdroje z Bílého domu Atlantic. 

„Jared se domnívá, že Trump s někým jako je Bannon nemůže nikdy uspět. Mohu vám řici, že proběhlo v poslední době několik setkání, kterých by se Bannon za normálních okolností zúčastnil, nicméně k tomu nedošlo,“ cituje deník Atlantic „zdroj z Trumpova kruhu“. 

Je pravdou, že bývalý šéf konzervativního deníku Breitbart Bannon se nezúčastnil tiskové konference pořádané ve středu po setkání mezi prezidentem Trumpem a jordánským králem. Stejně tak se Bannon nevešel mezi 6 nejbližších poradců Donalda Trumpa, kteří se zúčastnili při prezidentově rozhovoru s deníkem The New York Times. 

Jedna z hlavních přičin rozporu mezi oběma muži v Trumpově kanceláři se prý týká mediálního obrazu současného prezidenta  a jeho týmu. 

Kushner a jeho žena Ivanka Trumpová dlouhá léta pracovali na svém pozitivním mediálním obraze. Bannonův extrémní nacionalismus je pro úspěch této jejich sebeprezentace hrozbou. 

„Jsem si zcela jistý tím, že Jared a Ivanka se za Stevovu politiku hluboce stydí. Samozřejmě, že tato politika není na Manhattanu, kde se pár nejčastěji nachází, zrovna populární. Na druhou stranu se jedná o politiku, která přivedla Trumpa do prezidentského křesla. Jared by rád viděl Trumpa, který bude blíže k mainstreamu,“ cituje deník Atlantic slova jednoho ze svých zdrojů z Bílého domu.

Otázkou nyní je, jakým směrem se rozhodne vydat prezident Trump. Pokud se vychýli z kursu, do kterého se dostal po úspěšné prezidentské kampani a přiblíží se více ke středové pozici, hrozí mu, že se stane pouhou kopií George Bushe mladšího.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…