Bordel v ČT? Má to dohru. Babišovci řeší: Kdo? Kde? Jak? Proč?

04.11.2019 11:47

Podle serveru Seznam Zprávy poslanci řeší, kdo vynesl na veřejnost záznam z debaty o České televizi, která měla zůstat neveřejná. Jak to ale v Česku občas bývá, debatu za zavřenými dveřmi si může prohlédnout kdekdo. Z toho, že záznam vynesli, jsou prý podezřelí poslanci hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Článek o debatě přinesl server ParlamentníListy.cz. pod titulkem „Bordel v ČT? Je jasno. Nahrávka, na kterou se čekalo. ‚Lidé ČT věří a mají ji rádi,‘ padlo na ní“.

Bordel v ČT? Má to dohru. Babišovci řeší: Kdo? Kde? Jak? Proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Na začátku října proběhla ve Sněmovně debata několika poslanců s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem. Ačkoli mělo jít o debatu neveřejnou, záznam z ní naleznou zájemci na internetu. Na serveru YouTube ho zveřejnil moderátor Luboš Xaver Veselý.

Anketa

Je špatně, když politici nadávají novinářům ČT, např. z pořadu 168 hodin?

hlasovalo: 13484 lidí

Tím spíš, že debata kolem České televize (schvalovaly se výroční zprávy ČT) byla na plénu Sněmovny i v kuloárech napjatá. Značná část Sněmovny má k České televizi vyhraněně kritický postoj, a kdyby poslanci odmítli schválit dvě po sobě jdoucí výroční zprávy ČT, ohrozilo by to v důsledku i setrvání Petra Dvořáka v čele veřejnoprávní instituce,“ napsal k tomu server Seznam Zprávy.

„Například k televizi kritické Parlamentní listy se pochlubily, že záznam mají, a to pod titulkem: Bordel v ČT? Je jasno. Nahrávka, na kterou se čekalo,“  stojí dále v článku.

Na vyšetření toho, kdo záznam z debaty vynesl, mohou mít zájem i zaměstnanci Sněmovny, kteří si zakládají na tom, že jsou k úřadu loajální a je na ně spolehnutí.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí

Obraz z jednání byl přenášen do sousedního salonku. O přenášení debaty požádal poslanec hnutí ANO Stanislav Berkovec. „Měli jsme v salonku svého spolupracovníka,“ uvedl s tím, že chtěl, aby poslanecký seminář mohl sledovat i konzultant hnutí ANO, který jako „neposlanec“ měl přístup zakázán. „Můžu se zaručit, že ani já, ani náš pan konzultant nic nenahrával,“ dodal jedním dechem zákonodárce.

Do salonku, kam byla debata přenášena, mají přístup poslanci hnutí ANO, kteří disponují kartou s čipem.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák prý nemá problém s tím, že byl záznam z tohoto konkrétního semináře zveřejněn, ale v obecné rovině ho znepokojují poměry ve Sněmovně.

„Za velmi znepokojivé však považuji metody, které se v posledních měsících při projednávání výročních zpráv objevovaly – od trestních oznámení přes lživé anonymní dokumenty kolující po poslaneckých kancelářích až po tento únik záznamu z oficiálních kamer Poslanecké sněmovny.“

Pokud se zjistí, kdo záznam vynesl, předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) mu prý přátelsky domluví, aby to už příště nedělal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…