Bordel v dotacích? Babiš, Valachová a dokonce i Šabatová se přetahují o milion

22.05.2017 9:11

Do případu dotace z ministerstva školství jedné plzeňské školy se zapojila i ombudsmanka Anna Šabatová. Ministerstvo totiž dotaci zčásti nevyplatilo kvůli porušení rozpočtové kázně a školu nahlásilo finančnímu úřadu. Jak píše server Česká-justice.cz, přestože finanční úřad neshledal chybu, Ministerstvo školství dotaci škole bez řízení zkrátilo o více než 900 tisíc korun, neboť je přesvědčeno o opaku. A podle Šabatové jedná v rozporu s Ústavou. Rozhodovat tak bude Nejvyšší správní soud.

Bordel v dotacích? Babiš, Valachová a dokonce i Šabatová se přetahují o milion
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Server se pak věnuje celému případu, kdy uvádí, že ministerstvo přiznalo dotaci v rámci uvedeného operačního programu ve výši více než čtyři miliony korun. „Po administrativní kontrole účetních dokladů ze dne 12. února 2013 nahlásilo na Finanční úřad pro Plzeňský kraj  nesrovnalosti v čerpání – údajné porušení rozpočtové kázně spočívající v diskriminaci uvedením minimální taktovací frekvence procesorů v GHz pro poptávaný server a počítače – a zkrátilo stěžovatelce dotaci o částku 941 580,53 Kč,“ popisuje server s tím, že úřad chybu nenalezl.

I z toho důvodu se pak následně oslovená ombudsmanka obrátila na ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) i ministra financí Andreje Babiše (ANO) se žádostí o součinnost. Valachová však podle serveru trvá na tom, že hodnocení finančního úřadu bylo nesprávné. V tomto duchu odepsala i Šabatové. Kdy upozornila i na odlišné postavení Ministerstva školství jako poskytovatele dotace a finančního úřadu. 

Ministr financí pak podle všeho v prvé řadě poukázal na rozdíl mezi pojmem „nesrovnalost“ coby pojem evropského práva  a institutů národních rozpočtových pravidel „nevyplacení dotace“ a „porušení rozpočtové kázně“. Zmínil také povinnost řídícího orgánu řešit nesrovnalosti a zdůraznil, že ani potvrzení nesrovnalostí nevede automaticky k postihu příjemce.

Původní text ZDE

„Ministerstvo školství nezákonně zadržuje dotaci poté, co finanční úřad neshledal porušení rozpočtové kázně, aniž by současně samo rozhodlo ve správním řízení o odnětí dotace,“ trvá na svém ombudsmanka. 

Věc nyní míří k Nejvyššímu správnímu soudu. „Podle mého názoru, rozpočtová pravidla umožňovala ministerstvu dotaci nevyplatit pouze dočasně. Avšak o tom, zda opravdu došlo k porušení podmínek dotace, se muselo rozhodnout v jiném řízení – a to buď finanční úřad při stanovení odvodu za porušení rozpočtové kázně, či sám poskytovatel v řízení o odnětí dotace. Jednání ministerstva, které nevyplatilo přiznanou dotaci navzdory názoru finančního úřadu a bez toho, aby rozhodlo o jejím odnětí, nemělo zákonný podklad a opíralo se pouze o metodiky. Takové jednání je však podle mne v rozporu s rozpočtovými pravidly, s Ústavou i Listinou, které zaručují, že státní moc je vykonávána jen na základě zákona,“ dodala ještě k celé věci podle serveru Šabatová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…