Boris Johnson ovládl britské volby. Opozice dostala brutální výprask

13.12.2019 7:18

Předčasné parlamentní volby v Británii podle prvních odhadů vyhrála Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona, se ziskem 368 mandátů získala v Dolní sněmovně přesvědčivou absolutní většinu. Británie by tak mohla na konci ledna opustit Evropskou unii, informuje ČTK.

Boris Johnson ovládl britské volby. Opozice dostala brutální výprask
Foto: repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Podle prognóz získali konzervativci 368 mandátů. K absolutní většině jim v 650členné sněmovně stačilo 326 křesel. Na druhém místě skončili labouristé Jeremyho Corbyna jen se 191 mandáty. Má se jednat i nejhorší výsledek strany od roku 1935. Do parlamentu se dostali také prounijní Liberální demokraté se 13, Skotská národní strana (SNP) s 55, velšská strana Plaid Cymru se třemi a zelení s jedním poslancem.

Strana pro brexit Nigela Farage podle odhadu žádný mandát nezískala. Do parlamentu se dostalo také několik dalších menších uskupení včetně severoirských stran.

Zveřejněný odhad je založen na dotazování lidí před volebními místnostmi. Ve čtyři ráno SEČ je sečtených 189 z celkových 650 volebních okrsků a volební účast se pohybuje pod 66 procenty. Zúčastnit se mohlo až 46 milionů oprávněných voličů. Výsledky, které by potvrdily odhady, by mohly být známy v pátek ráno.

Johnsonovi umožní absolutní většina v Dolní sněmovně schválit brexitovou dohodu, kterou vyjednal s Bruselem v říjnu. Británie by tak mohla Evropskou unii opustit tak, jak premiér celou dobu kampaně voličům sliboval. Po brexitu by ovšem během takzvaného přechodného období pokračovala jednání o budoucích vztazích Británie s EU.

Podle současných plánů by měla trvat do konce příštího roku. Z Bruselu ale již zazněly hlasy, že 11 měsíců na tak složité rozhovory stačit nebude. O odchodu z EU britští voliči rozhodli roku 2016 v referendu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…