Boris Němcov? Piráti jásají. Ale pozor: Vymstí se nám to, padlo. A šíří se vážný text

25.02.2020 6:58

Před pražskou ruskou ambasádou v Praze bude náměstí Borise Němcova, kritika Putinova režimu. Důvody, proč tomu tak bude, vysvětloval například včera v pořadu Interview ČT24 primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V souvislosti s pojmenováním náměstí se šíří také analýza Petra Markvarta, kterou napsal na Facebook, či pět let starý komentář Ivana Hoffmana.

Boris Němcov? Piráti jásají. Ale pozor: Vymstí se nám to, padlo. A šíří se vážný text
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Že vznikne náměstí Borise Němcova v Praze, bude před ruským velvyslanectvím, je podle primátora Zdeňka Hřiba reakcí na petici občanů, kteří přejmenování tohoto náměstí požadovali. Zmínil, že i místopisná komise s tím vyjádřila technický souhlas, jelikož konstatovala, že tam nejsou žádní registrovaní obyvatelé, kteří by si museli vyměňovat občanské průkazy. „Požádali jsme komisi o apolitické stanovisko; a to bylo takové, že tomu vlastně nic nebrání,“ doplnil primátor.

„Rusům se to bude určitě líbit, žádné negativní reakce zatím nejsou,“ uvedl primátor.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

Moderátor Daniel Takáč se Hřiba v Interview ČT24 ptal, proč právě tohle náměstí, proč nemohli vybrat jiné. Hřib opět argumentoval zmíněnou peticí, která to konkrétně žádala, načež Takáč poznamenal, že petice neznamená, že jsou povinni tak učinit. „My jsme ale koalice změny a rozhodli jsme se vycházet vstříc názorům svých občanů,“ řekl Hřib s tím, že tohle je právě jeden z těch případů.

Odmítá, že by šlo o další provokaci vůči Rusku, naopak. „Spousta Rusů bude ráda, že takovéhle veřejné prostranství v Praze ponese jméno po jejich oblíbeném liberálním politikovi,“ myslí si primátor hlavního města Prahy. „Bavíme se přece i o někdejším vicepremiérovi Ruské federace,“ vysvětlil Hřib, proč v tom nevidí žádný problém.

Uvedl, že na ceremoniál přejmenování náměstí pozval i ruského velvyslance. Zatím prý reakci nedostal. Nevidí ale důvod, proč by pozvání nepřijal. Zopakoval, že však věří, že 27. února, kdy bude páté výročí vraždy Borise Němcova, potěší řadu Rusů žijících v Praze i v Ruské federaci.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí

Takáč se pak s podivením ještě znovu ujistil, zda Hřib opravdu myslí, že se tohle Rusům bude líbit a nebude jim to vadit. „Já jsem zatím negativní reakce z ruské strany nezaznamenal. Dokonce prezident Putin konstatoval, že viníci této podlé vraždy musejí být dopadeni a potrestáni,“ podotkl.

„Z iniciativy pirátského primátora Prahy Hřiba bylo schváleno přejmenování místa, na kterém sídlí ruská ambasáda po asociálním hovadu, které rozkradlo a vytunelovalo koncem 90. let ruskou ekonomiku ve prospěch nadnárodních bankovních institucí a průmyslových skupin. Urážení velmoci postpubertálními výrostky pokračuje. Proč jen se nechceme poučit z historických omylů?“ zeptal se velmi zostra k možnému přejmenování analytik Petr Markvart. 

„Poznámka pro voliče Pirátů: vzpomeňte si na toto, až Vám zase budou před volbami vyprávět, že uvolní pražské byty pro mladé rodiny a zlevní bydlení a žití v hlavním městě. A protože rada Hlavního města Prahy odhlasovala tuto změnu jednomyslně, neškodí si připomenout jmenovitě všechny radní: Hřib, Zábranský, Šimral (Piráti), Marvanová, Hlubuček, Hlaváček, Chabr (TOP 09/STAN), Johnová, Třeštíková, Scheinherr, Vyhnánek (Praha Sobě),“ dodal.

Světem internetu se také začala šířit slova komentátora Ivana Hoffmana pro Český rozhlas, která zazněla krátce po vraždě Borise Němcova v roce 2015. Ten tehdy uvedl, že Němcov rozhodně nebyl obětí Putinova režimu. „Byl to politik tak výrazný, že péče o jeho bezpečnost měla být větší. Nemyslím si ale, že byl obětí režimu,“ uvedl tehdy Hoffman.

„Z Borise Němcova chtějí udělat mučedníka, člověka, který doplatil na poměry v Rusku. Ale to, co reprezentoval Boris Němcov nebo Boris Jelcin, takové to liberální Rusko, to nebyla budoucnost Ruska,“ řekl také tehdy Hoffman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…