Boris Němcov, to je pro Rusy symbol humanismu! ČT ukázala Hřibovu show, pak se připojil Karas z moskevského mostu

28.02.2020 7:44

Dříve Pod Kaštany, od včerejška náměstí Borise Němcova. Vedení Prahy oficiálně přejmenovalo prostranství před ruskou ambasádou. Změna má být politickým gestem vůči Rusku. Od zavraždění ruského opozičního politika uplynulo právě včera 5 let. Reportáž přinesly Události na ČT24.

Boris Němcov, to je pro Rusy symbol humanismu! ČT ukázala Hřibovu show, pak se připojil Karas z moskevského mostu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po mostě, kde byl zastřelen opoziční politik Boris Němcov

Na místo dorazila i dcera zavražděného ruského politika Žanna. „Stal se nejen pro Rusy symbolem humanismu. Rusko má hodně symbolů tyranie, ale málo symbolů humanismu. Samozřejmě, je to pro mě důležité i osobně,“ uvedla. Žanna Němcovová dorazila po boku pražského primátora na náměstí před ruskou ambasádou krátce před třetí hodinou, jen pár minut poté následovalo slavnostní odhalení nového názvu. Tam byli především ti, co rozhodnutí podporovali. Němcovovo jméno nesou i prostranství před ruskými ambasádami třeba ve Washingtonu nebo Vilniusu.

„Je to přece jenom i gesto k podpoře liberální opozice. Já věřím, že si to zaslouží,“ dodal primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). „Úcta k politickým oponentům a úcta k investigativním novinářům je samozřejmě klíčovou hodnotou v každé fungující demokracii,“ zmínil Petr Kulhánek, iniciátor petice za přejmenování náměstí. To má reprezentovat i nedaleká promenáda pojmenovaná po zavražděné novinářce Anně Politkovské.

Na akci měl pozvánku i ruský velvyslanec. Podle primátora zůstala bez odezvy. Ambasáda situaci nekomentovala. Mluvčí ruského prezidenta ale vzkázal, že Praha by měla pamatovat i na sovětské vojáky padlé při osvobozování Československa.
 
5 let od Němcovovy vraždy si včera připomněli i v Moskvě. Na mostě, kde opozičního politika zastřelili. Pietní místo stráží dobrovolníci, k nelibosti úřadů.

„1826 dní a každý z nich hlídka na mostě. Jako vzpomínka na Borise Němcova i jako ochrana jeho památky. Místo, kde byl Boris Němcov zavražděn, není nikdy opuštěné. Zhruba 70 lidí tu ve dne i v noci za každého počasí hlídá květiny. Několikrát se přitom stalo, že museli čelit vandalům, ale i policejním zákrokům. Úklidové služby se mnohokrát snažily místo zbavit květin a fotografií,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Policie přijela v noci, zadržela členy hlídky a mezitím odtud vše zmizelo,“ řekl člen hlídky Arkadij Konikov. Taková situace se stala i 3x za noc, za tu dobu téměř stokrát. „Je to takový ostrůvek svobody,“ dodala Inna Štefanovová. Oba tu drželi hlídku více než stokrát. Střídají se po čtyřech hodinách. „Policie poměrně brzy našla vrahy. Pětice mužů s vazbami na Čečensko skončila za mřížemi. Neví se ovšem, kdo si vraždu objednal,“ poznamenává Karas. Politolog Dmitrij Oreškin k tomu řekl, že nebyly podniknuty kroky, které jsou ve vyšetřování k odhalení pachatele samozřejmé.
 
Ruští politici si páté výročí smrti opozičního politika nepřipomněli. Naopak na místo tragédie přišli zástupci Evropské unie a západních demokracií. V sobotu pak výročí smrti připomene demonstrace, jež bude horovat za přejmenování mostu na Němcovův.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…