Bosnu kontrolují islamisté, šokuje prezidentka Chorvatska

31.07.2019 14:22

Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová si řekla, že rozvíří vztahy se svými balkánskými sousedy. Při státní návštěvě Izraele poznamenala na konto Bosny a Hercegoviny, že nad tímto státem převzali do jisté míry kontrolu islamisté naklonění Íránu. Bosna a Hercegovina je proto podle chorvatské prezidentky ne zcela stabilní zemí.

Bosnu kontrolují islamisté, šokuje prezidentka Chorvatska
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Kolinda Grabarová Kitarovičová, chorvatská prezidentka, při návštěvě Izraele konstatovala, že Bosnu a Hercegovinu dnes do jisté míry ovládají teroristé a lidé naklonění Íránu. Její slova přinesl izraelský deník Jeruslem Post. Českým čtenářům jej zprostředkoval server Novinky.cz.

„(Bosenský) stát nyní kontroluje militantní islám, který převládá při tvorbě veřejného mínění,“ řekla Kitarovičová.

Členové předsednictva Bosny a Hercegoviny, nejvyššího státního orgánu této země, Milorad Dodik za Srby, Željko Komšić za Chorvaty a Šefik Džaferović za Bosňany, tvrzení chorvatské prezidenty odmítli a označili ho za fašistické. Komšić dodal, že nestabilní není Bosna a Hercegovina, nýbrž chorvatská prezidentka. „Je mi líto, že chorvatská prezidentka pokračuje v propagandě proti Bosně a Hercegovině a prohlašuje brutální nepravdy,“ dodal.

Není sice tajemstvím, že v 90. letech Írán a další muslimské státy podporovaly za války muslimské Bosňany, ale o tom, zda na Blízký východ odešli bojovníci Islámského státu a poté se pokusili o návrat do své země, se stále vedou vášnivé spory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …