Bouchačky ve sněmovně. Chovanec přivedl experta na zbraně, ten si přinesl pomůcky a vznikla z toho tiskovka, jakou jste ještě neviděli

12.04.2017 16:53

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odmítá, že by návrh ústavního zákona, který se začne projednávat v prvním čtení, měl usnadňovat nějakým způsobem cestu ke zbraním. „Nemáme zájem jakkoliv usnadňovat cestu ke zbrani. Máme velice dobré zákony, jedny z nejlepších v Evropě, které umožňují českým občanům držet zbraň za přesně daných podmínek, a na tom se nic nezmění,“ ujistil ministr na dnešní tiskové konferenci.

Bouchačky ve sněmovně. Chovanec přivedl experta na zbraně, ten si přinesl pomůcky a vznikla z toho tiskovka, jakou jste ještě neviděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Podle Chovance jde o to, aby čeští občané měli ústavní princip držet zbraň a mohli se za daných podmínek, daných okolností a daných pravidel zapojit do bezpečnosti své vlastní země. „V těch lidech vidíme partnery, kteří již desítky let, od té doby, kdy se podle platných zákonů umožnilo držet zbraň, tu zbraň drží, opatrují přesně podle zákona,“ uvedl Chovanec.

Poukázal na to, že trestná činnost s legálně drženými zbraněmi je velmi nízká.

Vyjádřil se i k evropské směrnici, která omezí držení zbraní. „Opravdu neidentifikujeme jediný případ v Evropě, kdy by k teroristickému útoku byla použita legálně držená zbraň. Naopak. Pokud bychom začali tyto legálně držené zbraně sbírat od českých občanů, tak tím zhoršujeme bezpečnostní situaci ve státě,“ prohlásil. Zmíněná směrnice je podle něj z českého pohledu nedokonalá.

Uvedl také, že o této směrnici kolují různé mýty a nepravdy. Například to, že se nás nedotkne, že není pro české občany závadová. „Stále platí, že v době, kdy tato směrnice bude zapsána ve věstníku Evropské komise, přijdu na vládu s návrhem podat na tuto směrnici žalobu. A to především z toho důvodu, že si myslíme, že porušuje primární právo z pohledu práv v jednotlivých zemích. Je postavena na určitém popisu věcí, který není pravdivý. Legálními zbraněmi se v Evropě zkrátka teroristické činy nepáchají,“ řekl Chovanec.

Roman Váňa, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost, připomněl, že trend v ČR je trochu jiný než v Evropě. „Evropa říká – odzbrojme své občany, pak bude bezpečněji. My říkáme naopak, i obyvatelé by se měli podílet na obraně své země. Říkáme, že naši občané mají právo bránit svou zemi,“ uvedl Váňa.

Jan Bartošek z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality pak uvedl, že evropská směrnice zakáže samonabíjecí zbraně, které mají zásobník pro 20 a více nábojů v případě pistolí a pro 30 a více nábojů v případě dlouhých zbraní, například samopalů. To vše demonstroval na střelných zbraních, které si do sněmovny přinesl, a tisková konference se tak proměnila v přednášku o zbraních.

Druhou skupinou zbraní, na kterou dopadne evropská směrnice, jsou zbraně, které dosud nemusely být registrovány a které jsou správně znehodnoceny. Tyto stejně jako historické zbraně nyní může vlastnit svéprávná osoba starší osmnácti let, nově bude pro držení těchto zbraní zapotřebí zbrojní průkaz.

Chovancova show se zbraněmi nebyla poslední pozoruhodnou tiskovou konferencí, která se ve střed odpoledne odehrála ve sněmovním atriu. Ministr Jan Chvojka poté ohlašoval zvýšení příspěvku pro vícerčata a za pultík si sebou přivedl hned několik matek s vícečetnými potomky, kteří vyvolali v Poslanecké sněmovně značný rozruch.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…