Bouře kolem výstavy F. R. Čecha na Slovensku. Zaměstnanci galerie protestují, vedení se naopak těší na návštěvníky. A z Pražského hradu přiletělo...

19.07.2018 20:21

Proti výstavě Františka Ringo Čecha v Liptovském Mikuláši na Slovensku se vzbouřili zaměstnanci tamní galerie a žádají o její zrušení. Podle jejich názoru jsou v ní obscénní a deviantní prvky. Opačného názoru je však vedení galerie, které věří, že právě na tuto výstavu naláká řadu návštěvníků. V tom, jak se věci v samé podstatě mají, má jasno tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, podle něhož je jasné, že jde akorát o skvělou reklamu pro Ringo Čecha.

Bouře kolem výstavy F. R. Čecha na Slovensku. Zaměstnanci galerie protestují, vedení se naopak těší na návštěvníky. A z Pražského hradu přiletělo...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma

Zaměstnanci galerie uvedli, že Expozice Ringo ever a Remrandt never je společensky dehonestující, obscénní a deviantní, informoval server Aktuálně.cz. Kvůli svému obsahu tak výstava není vhodná pro děti a mládež. V otevřeném dopise, který zveřejnily slovenské zpravodajské servery Denník N a Sme, pak uvádějí, že výstava nesplňuje umělecká kritéria, a nepatří tak do kulturní instituce.

Kromě médií výzvu ke zrušení výstavy zaslala zaměstnankyně galerie, členka Slovenské výtvarné unie a Komory restaurátorů Erika Benická, také zřizovateli galerie, umělecké obci a vedení města Liptovský Mikuláš.

„Jeho naturalisticky stylizovaný projev je nevyvinutý, jednotvárný, příliš snaživý, kýčovitý, sarkastický, obscénní a deviantní, bez povědomí o etické zodpovědnosti výtvarné tvorby, s velmi nízkou úrovní projevu,“ argumentuje v dopise pro zrušení výstavy. Kurátor výstavy Peter Cabadaj i vedení galerie jsou však toho názoru, že obrazy mají potenciál přivést do galerie i laickou veřejnost.

Kauzu zaregistroval i mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček a svůj svérazný pohled na věc neváhal zveřejnit na sociální síti. „‚Liberálové‘ se postarali Ringovi o skvělou reklamu! Jejich argumenty mi trochu připomínají pověstné ‚Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické‘,“ napsal jasně.

  • Původní text ZDE

Sám František Ringo Čech říká, že něco podobného, co nyní předvádějí zaměstnanci slovenské galerie, zažil před třiceti lety i v Česku. „Teď už tu mám náležitý respekt. Slováci jsou logicky překvapení, protože mě neznají a najednou vidí nahé krásky, dámské přirození nebo imigranty na stromech,“ uzavřel.

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…