Bouře proti komunistům. První zlínský podnikatel stěhuje firmu do zahraničí

08.11.2012 18:44

Rudé vlajky, pionýrské šátky kolem krku, transparenty s portréty Lenina, Stalina, Gottwalda a s řadou hesel. To vše bylo ve čtvrtek za zvuků ruských budovatelských písní k vidění před baťovským mrakodrapem ve Zlíně, kam přišlo asi tři sta lidí vyjádřit nespokojenost se vznikem nové koalice ve Zlínském kraji, do níž ČSSD přizvala kromě Zemanovců také komunisty.

Bouře proti komunistům. První zlínský podnikatel stěhuje firmu do zahraničí
Foto: kr-gottwaldovsky.cz
Popisek: Demonstrace proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje

Obyvatelé kraje se tak připojili k protestní výzvě podnikatelů Davida Karáska a Radka Hegemona, „Ti, kteří po celých čtyřicet let pošlapávali občanské svobody, tak budou paradoxně vládnout z mrakodrapu, který je symbolem podnikatelského úspěchu Tomáše Bati. Vnímáme to jako nezodpovědný, účelový a především s morálkou neslučitelný krok vítězné ČSSD i přizvaných Zemanovců,“ řekl Hegemon, který se pak v jednacím sále ještě snažil přesvědčit zastupitele, aby do vedení kraje komunisty nevolili. To se mu však nepodařilo.

Bylo jim jedno, co chtějí občané

„Jednání bylo bouřlivé, místy až zbytečně, a koaličním zastupitelům bylo absolutně jedno, co chtějí lidé. Chovali se tak, že my jsme tu pro ně a ne oni pro nás,“ zhodnotil průběh zasedání mluvčí Výzvy proti vládě komunistů ve Zlínském kraji Radek Pelz. Zlínskému kraji tedy bude příští čtyři roky vládnout koalice ČSSD, KSČM a Strany práv občanů – Zemanovci v čele se staronovým hejtmanem Stanislavem Mišákem (ČSSD).

Právě Zemanovcům přičítají mnozí vůbec vznik společné koalice s komunisty. Proto se na demonstraci také objevil transparent s nápisem „Za Nečase komunismus zase“. Lídr zlínských Zemanovců Lubomír Nečas, k němuž se transparent vztahuje, ale ParlamentnímListům.cz sdělil, že jeho strana neměla na výběr, protože jinak by stejně vznikla koalice, ve které by byli i komunisté.

Zemanovci chtějí být brzdou proti komunistům

„Po volbách probíhala opakovaně dlouhá jednání a v rámci nich nám bylo jasně naznačeno ze strany ČSSD, že pokud nepůjdeme do této koalice, tak vznikne koalice ČSSD a KSČM bez nás a s tichou podporou některých pravicových zastupitelů. Tím pádem jsme si řekli, že chceme být jakousi brzdou proti komunistům a chceme něco udělat pro kraj, tak jsme se rozhodli, že do koalice nakonec půjdeme,“ hájil se Nečas, který se po čtvrtečním ustavujícím jednaní nově zvolených zastupitelů stal náměstkem pro zdravotnictví.

Nastala tak podle něj paradoxní situace, kdy mu lidé vyčítají, že umožnil vládu komunistů, ačkoliv on sám tvrdí, že do koalice šel i proto, aby vliv komunistů alespoň zmírnil, když už bylo jasné, že ČSSD se bez Zemanovců dokáže obejít. Konkrétní jména pravicových politiků, kteří by mohli tiše podporovat vládu sociální demokracie a komunistů, však Nečas podle svých slov nezná. Spekuluje se ale o Liboru Lukášovi a Josefu Slovákovi ze zlínské ODS.

Nečas se nezachoval jako chlap

„Pan Nečas se nezachoval jako chlap. V případě, že nezná tajné pravicové signatáře možné koaliční spolupráce, neměl hlasovat pro koalici socialistů, komunistů a Zemanovců. Koaliční smlouva je sice nějaký dokument, ale každá smlouva, pokud to není diktát, tak je vypověditelná,“ řekl pro ParlamentníListy.cz mluvčí protestu Radek Pelz.

Podnikatel zřejmě přestěhuje firmu do zahraničí

Na dotaz redakce, zda tedy podnikatelé hodlají opustit kraj, jak avizovali, mluvčí odpověděl: „Stěhování firem není otázka jednoho dne. To, co jsme řekli, tak jsem mysleli vážně. Pokud mám mluvit za sebe, tak pokud nám tu komunisté zůstanou, já budu radikální a půjdu s firmou ven. Opustím území České republiky. Já pocházím z rodiny, které v roce 1948 sebrali náš podnik. Mě dneska to podnikání stojí strašné nervy. Všichni si myslí, že máme strašně moc peněz. Máme víc úvěrů, než co vyděláme a já nebudu tady něco tvořit dvacet let, aby mi to pak někdo znárodnil, k čemuž pokud nám v ČR bude vládnout levice, klidně může dojít,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pelz, který příliš mnoho šancí nové koalici nedává.

Koalice nemusí být tak pevná, jak se zdá

„Nejprve měli zastupitelé nezlomnou většinu a někteří náměstci byli zvolení jen těsnou většinou 23 hlasů. Proto si nemyslím, že tato koalice je dnes tak pevná, jak byla na začátku. Stačí jeden dva rebelující a celá koalice končí. Není proto všem dnům konec," věří Pelz. Podle něj podepsalo petici proti účasti komunistů ve vedení kraje téměř 4000 lidí na internetu, dalších asi 5000 lidí podepsalo papírové archy. „Budeme ještě shánět další podpisy pod petici, aby bylo vidět, že za námi opravdu stojí široká veřejnost,“ doplnil.

Volby do zastupitelstva Zlínského kraje vyhráli s 12 mandáty sociální demokraté. Druzí byli s deseti křesly lidovci a třetí s devíti zastupiteli komunisté. Na dalších místech skončila s pěti mandáty TOP 09/STAN a ODS, čtyři křesla mají Zemanovci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …