Bouře v Lidovém domě, Zaorálek zuří. Jde o problémového muže od Paroubka

29.07.2020 21:56

Jméno podnikatele Petra Bendy na krajské kandidátce ČSSD v Ústeckém kraji představuje pro některé sociální demokraty velký problém. Vytýkají mu například jeho dřívější spolupráci s kontroverzní Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Bendova kandidatura zpochybňuje základní principy české soc. dem. O Bendově kandidatuře údajně rozhodovalo pouze grémium složené z deseti lidí, z nichž osm má rozhodující hlas, informují Novinky.

Bouře v Lidovém domě, Zaorálek zuří. Jde o problémového muže od Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

Od ústecké kandidátky sociálních demokratů pro krajské volby se distancoval místopředseda strany, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda: „Pro mě je to fatální problém. Považuji politiku krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti za naprosto neslučitelnou s politikou ČSSD. Nejde najít příkřejší rozpor. Bohužel už se s tím ale nedá nic dělat,“ sdělil Novinkám.

Ministr Zaorálek finální podobu kandidátky zkritizoval na svém twitteru: „Nemůžu přijmout, že by na naší kandidátce měl být někdo jako p. Benda, který dříve spolupracoval s pravicovými extremisty. Taková kandidatura zpochybňuje základní principy 140leté české sociální demokracie,” píše ve svém tweetu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček Bendovu spolupráci s DSSS podle svých slov považuje za  „uklouznutí“.

Bývaly předseda ČSSD a současný předseda plzeňské organizace Milan Chovanec považuje umístění Bendy na kandidátku za zástupný problém. Ten hlavní je, jak byla kandidátka schválena: „Pár lidí zrušilo úplně možnost kandidovat lidem z kraje a předložilo vlastní kandidátku. Je to zásadní střet pro směřování ČSSD do budoucna, protože tohle začíná zavánět rozhodováním úzké skupiny lidí,” opřel se do vedení strany a do předsedy strany Jana Hamáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…