Bouře ve vládě: Babiš chce zrušit Hamáčkovi tendr na antigenní testy. Ten mu vrátil úder

20.02.2021 16:33

Z testování žáků na koronavirus ve školách se stává slušná komedie. Malá neznámá společnost Tardigrad International Consulting s.r.o., kterou vybral ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a která měla testy z Číny dodat, prý nesplnila ani podmínky výběrového řízení a s Čínou nemá zřejmě nic společného. Ale má pobočku v Kyjevě. Jde o stovky milionů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to chce celé zrušit. A Hamáček nechápe...

Bouře ve vládě: Babiš chce zrušit Hamáčkovi tendr na antigenní testy. Ten mu vrátil úder
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Školy se podle premiéra Babiše spíš neotevřou. Podmínkou podle něj je dobrá epidemická situace, ale to podle něj nyní není. Babiš také řekl, že bude požadovat, aby byla zrušena soutěž na dodávku testů do škol, protože hodlá nákup svěřit Správě státních hmotných rezerv.

Děti ve školách by se měly testovat čínskými antigenními testy od společnosti Lepu Medical. Dodání měla zprostředkovat firma Tardigrad International Consulting. To způsobilo pozdvižení. Vyvstává zde totiž hned několik otazníků, zejména tedy, jak se tak malé společnosti z Ruzyně povedlo uspět v boji o veřejnou zakázku v hodnotě stovek milionů korun a nesplnit přitom ani podmínky výběrového řízení.

Podle informací ParlamentníchListů.cz hlavní know-how společnosti leží zejména v oblasti převozu „teplotně citlivého“ zboží. Pobočky firmy se základním kapitálem jedné tisícikoruny můžete najít v Praze, v Dubaji a v Kyjevě. Oficiální webové stránky ovšem nenabízejí jedinou fyzickou osobu, fotografii lidí, videa nebo cokoli jinak interaktivního. Nenašli jsme ani náznak spolupráce s Čínou, kde se antigenní testy nejen pro ČR vyrábějí.

Na to, že tato tajemná společnost nesplnila podmínky výběrového řízení, které zadávalo ministerstvo vnitra vedené socialistou Janem Hamáčkem, upozornily zástupci další společnosti CHIRONAX-DIZ, která dlouhodobě funguje jako dodavatel pro česká zdravotnická zařízení.

V otevřeném e-mailu právě Hamáčkovi i dalším ministrů a úředníkům zástupci společnosti píší: „Vážený pane ministře Hamáčku, dle našich informací jste jako dodavatele antigenních testů vybral společnost TARDIGRAD INTERNATIONAL CONSULTING s.r.o. Vámi vybraný dodavatel jednak nesplnil Vámi požadovaný nejzazší termín první dodávky (25. 2. 2021) a nabídl termín 28. 2. 2021 a nesplnil ani minimální požadované množství (914.680 ks) a nabídl jen 800.000 kusů!!“ 

Dále popisují: „Zadavatel požaduje dodání buď celého počtu kusů (3.654.158 kusů) testovacích sad nejpozději do 25. 2. 2021, nebo umožní vybranému dodavateli rozložit dodávku na dílčí plnění tak, že první plnění je nutné v počtu 914.680 kusů testovacích sad a uskuteční se nejpozději v termínu do 25. 2. 2021… s tím, že nejpozději do 15. 3. 2021 je nutné dodat celý zbývající požadovaný počet kusů, tj. 2.739.478 kusů.“ A to se přesně dle firmy CHIRONAX-DIZ nestalo. Tady něco dost smrdí.

Dobrý dojem nezanechává ani snaha ministra Hamáčka tuto společnost, kterou sám vybral, bránit na sociálních sítích. Na svém twitteru napsal směrem k Babišovi: „Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat. A Státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru.“ vysvětloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…