Bradáčová musela odvracet otázku o Paroubkovi a její minulosti

01.08.2012 7:48

Lenka Bradáčová, nově jmenovaná vrchní státní žalobkyně v Praze, nastupuje do své funkce s cílem reformovat systém státního zastupitelství. Nejde jí o to, aby si vylepšila svůj mediální obraz, a rozhodně se nebojí, že by jí její minulost mohla poškodit pověst. Nejen o tom nová vrchní státní žalobkyně mluvila v rozhovoru pro deník Právo.

Bradáčová musela odvracet otázku o Paroubkovi a její minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Lenka Bradáčová nastupuje do funkce s čistým svědomím i co se týká její minulosti. Sám ministr Blažek připustil, že nenašel nic, co by mluvilo pro to, aby Bradáčovou nejmenoval. Absolutně se nebojí toho, že by něco z její minulosti mohlo poškodit její pověst. Nikdy neudržovala žádné bližší kontakty s politiky a v tomto směru se ničeho neobává. "Všechny mé schůzky byly vždy zdokumentované a transparentní," tvrdí. A to se prý týká i její schůzky s Jiřím Paroubkem před volbami 2010.

"Když jsem tehdy jednala s Paroubkem, bylo to na základě pověření Výkonného výboru Unie státních zástupců a na schůzce se mnou vždy byli přítomni buď jeden, nebo oba viceprezidenti unie. O schůzce se navíc transparentně informovalo prostřednictvím webových stránek," upřesňuje. V jiných než pracovních situacích se s politiky prý nesetkává.

Pochybovat o sobě musí každý

"Musíme si to říct úplně realisticky. Nechci, aby vrchní státní zastupitelství bylo nějak přeceňováno. Tady je jediný odbor, který zpracovává živé kauzy, a to je odbor závažné hospodářské trestné činnosti," říká Bradáčová s tím, že příliš nevěří na úspěch u starých kauz. Každý důkaz totiž časem ztrácí svoji důkazní hodnotu a nové důkazy se jen těžko hledají.

"Některé věci nejdou dost dobře ovlivnit, to si samozřejmě uvědomuji. Vždycky existuje určité procento věcí, u nichž si říkáte, jestli to vůbec změnit jde a jestli jste pro to ten správný člověk. A to já si říkám taky," říká.

"Do určitého procenta o sobě musí pochybovat každý. Státní zástupci ale nedělají svou práci kvůli mediálnímu obrazu. I když u mě se může zdát, že mě řada kauz vystřelila nahoru, ale přijdou i nepopulární kroky. A ty se řadě lidí možná nebudou líbit, ale já jsem tu kvůli změně systému, a ne proto, abych si vylepšovala mediální obraz," prohlašuje Bradáčová.

Chce změnit systém

Bradáčová popřela, že by na vrchním zastupitelství chystala jakékoliv personální čistky. Ale připouští, že další existence vrchních státních zastupitelství je podle ní zbytečnou záležitostí. "O mně je dlouhodobě známo, že jsem zastáncem třístupňové soustavy státního zastupitelství. Myslím, že tenhle stupeň je v soustavě navíc a zbytečně ji byrokratizuje. I z rozsudku Nejvyššího správního soudu to svým způsobem vyplývá," říká. Celou věc chce nějak vyčíslit a zanalyzovat, aby se přesně vědělo, jaká je zatíženost.

Odmítá sdělit, koho si přivede do svého úřadu na posty dvou náměstků, i když nějakou představu o tom, kdo by to měl být, už má. S těmi lidmi ale zatím nejednala.

Informace udržet umíme

Nová pražská žalobkyně uvedla, že postup vyšetřovatelů v kauze Rath se dá opakovat i v dalších případech stejně hladce bez toho, aby konečný zákrok byl vyzrazen. Úniku informací ze svého úřadu se neobává. "Myslím, že na státním zastupitelství umíme udělat taková opatření, aby informace neunikla," je přesvědčená.

Svoje soukromí odmítá komentovat. "Pro výkon mé profese to vůči veřejnosti nic neznamená. Jsem úřední osoba, ať tyto informace kolují o umělcích, ale ne o státních úřednících," uzavírá rozhovor pro deník Právo Lenka Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…