Bradáčová nespokojeně o nové práci: Zavolám si podřízeného a ten mi řekne...

06.08.2012 10:52

Dlouho očekávaná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se konečně ujala své funkce a podělila se o své první zážitky s úřadem.Zároveň však začala mírnit optimismus, který se v souvislosti s jejím jmenováním objevil. Za toto "couvání" ji zkritizovala někdejší Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Bradáčová nespokojeně o nové práci: Zavolám si podřízeného a ten mi řekne...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

S činností vrchního zastupitelství se seznámila už jako krajská návladní v Ústí nad Labem. Krajské zastupitelství totiž bylo podřízeno pražskému vrchnímu úřadu a vzhledem k vertikálním vazbám v rámci soustavy zastupitelství mu často musela podávat informace. Ze své zkušenosti si vzpomíná, že dohled vrchního zastupitelství byl „přebyrokratizovaný, přeformalizovaný a většinou bez výsledků.“ Od podřízených úřadů prý zastupitelství požadovalo rozsáhlé informace, které však podle Bradáčové často nebyly nijak analyticky využitelné. Natvrdo říká, že účelem takového sběru informací byla snaha o všem vědět a mít všechny kauzy pod palcem. Proto přiznává, že některá data Praze raději na své riziko nepředávala. Toto obcházení nadřízených již dříve přiznala v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha.

Nyní, když sama nastoupila do čela pražského úřadu, si všimla, že na něm funguje úplně jiný systém práce, než je zvyklá a chtěla by jej změnit. Trochu se prý podobá stylu ministerstva, ovšem podle Bradáčové musí být mnohem efektivnější. „Každou věc tam jako na ministerstvu nejdřív schvaluje šéf oddělení, pak šéf odboru…“ vypočítává zástupkyně. Přitom žádný z nich obvykle k věci nepřipojí zásadní myšlenku. Takové zdlouhavé procedury navíc podle ní mohou vést i ke zmeškání procesních lhůt.

"To, že není překlad nějaké listiny, protože ještě není tlumočník, přece nemusejí kontrolovat čtyři lidé a podepisovat to. Takové detaily jsou naprosto bezpředmětné, já potřebuji vědět, proč ta kauza je nebo není skončená," rozčiluje se.

Nejhorší prý je, když si zavolá státního zástupce, který chyboval, a ten jí řekne, že to odsouhlasilo několik šéfů, kteří mu nic nevytkli, tak jakápak chyba. „To je to, o čem jsem vždycky mluvila - rozmělňování odpovědnosti,“ rozčiluje se zástupkyně. Proto prý musí rozhýbat zatuhlý systém, aby bylo možné postupovat operativně a ne kvůli tomu popisovat stohy papírů.

Vesecká se posmívá: Kam se poděl Cattani?

S nástupem Bradáčové do čela úřadu, který měl doposud pověst "vrchního zametačství", mnozí spojovali velká očekávání. Například redaktor Respektu Ondřej Kundra jej označil za jednu z nejdůležitějších událostí roku. "Teď se začnou otvírat kauzy, kde policisté nezahájili vyšetřování, protože se báli, že budou zameteny pod koberec. Čekali, až dojde ke změně na vrchním státním zastupitelství v Praze," vyjádřil pro Parlamentnilisty.cz svůj optimismus advokát a někdejší elitní vyšetřovatel hospodářské kriminality Václav Láska.

Přílišné naděje však již o víkendu krotila sama Bradáčová. "Musíme si to říct úplně realisticky. Nechci, aby vrchní státní zastupitelství bylo nějak přeceňováno," řekla v rozhovoru pro deník Právo.

Za to se jí pro Parlamentnilisty.cz vysmála i bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. "Vyjádření paní doktorky Bradáčové příliš nerozumím, protože o funkci na vrchním státním zastupitelství se ucházela s vědomím, že se od ní očekává právě úspěšné dokončení kauz jako Gripeny, Pandury, Cassy, Drobil, Promopro a další," myslí si někdejší nejvyšší žalobkyně. Couvání zastupitelské hvězdy je podle ní alibistické. "Kam se poděl rázný Cattani?" ptá se provokativně.

Vážněji pak poznamenává, že ve funkci vrchní státní zástupkyně má Bradáčová pod palcem všechny státní zastupitelství v Čechách a pokud bude chtít, může dokonce otevírat odložené kauzy. Navíc sama dozoruje věci podléhající odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. "Dostatek prostředků tedy vrchní státní zástupce k boji s opravdovou kriminalitou a opravdovým porušováním zákona má," uzavírá Vesecká pro Parlamentnilisty.cz.

Lenka Bradáčová však stále zastává názor, že vrchní státní zastupitelstva by měla být zrušena a celá soustava by se měla změnit. „Soustava by fungovala bez nich pružněji,“ myslí si.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…