Bradáčová se v rádiu pořádně rozjela: Svoboda slova má své hranice! A tím zdaleka neskončila...

22.06.2017 17:43

Před časem vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová požadovala po serveru Aktuálně.cz, aby z webu zmizel článek o prošetřování možné korupce v českém fotbale. Mají ale státní zástupci na něco takového právo ve chvíli, kdy naše ústava zaručuje svobodu projevu? Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu se k tomu vyjádřila sama Bradáčová.

Bradáčová se v rádiu pořádně rozjela: Svoboda slova má své hranice! A tím zdaleka neskončila...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Vrchní státní zastupitelství v Praze požádalo o odstranění článku vydavatelského domu Economia. Bradáčová hned na úvod konstatovala, že státní zástupci nepožadovali stažení článku, ale jen některých informací. „My jsme ani jeden z mediálních domů nevyzvali k tomu, aby odstranil články, ale pouze některé informace,“ zdůraznila Bradáčová.

Právo na svobodu slova prý dáma nijak nezpochybňuje, ale tato svoboda má své hranice. „Dokud není pravomocně rozhodnuto soudem, je třeba ctít presumpci neviny,“ podotkla Bradáčová.

V článcích prý byly šířeny informace, které mohly poškodit pověst obviněných, a to je něco, co nelze přehlížet. „Týkalo se to především informací o intimním životě obviněných a také informací o některých svědcích, kteří ještě nebyli vyslechnuti a oni na to při výslechu upozorňovali, že jsou ovlivněni tím, co se dočetli v médiích,“ postěžovala si Bradáčová.

Zaprvé je tedy třeba ctít soukromí obviněných a zadruhé je nepřijatelné jakkoli ovlivňovat svědky. Těchto dvou zásad se dáma drží nejen po dobu pěti let, co zastává post vrchní státní zástupkyně v Praze.

Ve druhé polovině rozhovoru přišel na přetřes případ Davida Ratha. Bradáčová oznámila, že kauza se v žádném případě nevrací na začátek. „Vracíme se do stadia těsně před vyhlášením rozsudku. My nebudeme potřebovat opakovat žádné důkazy,“ zdůraznila Bradáčová. Je spokojena s tím, jak se k celé kauze postavil Nejvyšší soud. Kdyby tento soud rozhodl jinak, státní zástupkyně by prý zvažovala, jestli chce i nadále sloužit tomuto státu. Prý by za všech okolností ctila verdikt.

Státní zástupci by prý šli stejně tvrdě po jakémkoli občanovi, u kterého by existovalo podezření na spáchání trestné činnosti. Vůbec prý není pravda, že jsou státní zástupci vstřícnější třeba k Andreji Babišovi.

„1 270 státním zástupcům vnitřně může být sympatická politika Andreje Babiše, ale v profesní rovině je to ovlivnit nemůže,“ zdůrazňovala dáma.   

To, že měří všem stejně, Bradáčová dokazovala např. na kauze nahrávek novináře Marka Přibila s Andrejem Babišem. Bývalý vicepremiér sice podal trestní oznámení, které jistě šetří příslušné státní zastupitelství, ale Bradáčová zdůraznila, že soukromá osoba si může nahrát rozhovor, který vede. To není trestné. „Pokud si takovýto hovor nahraje soukromá osoba, tak to v žádném případě nemůže být trestný čin,“ uzavřela dáma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…