Bradáčová varovala přes noviny Rittiga: Už s jeho kauzami finišujeme. Počkejte ještě pár měsíců a uvidíte

27.12.2014 7:37

Žalobci dotahují mnohé kauzy ke konci a hned na začátku roku už prý může padnout žaloba v další kauze lobbisty Ivo Rittiga. Případy se údajně posouvají blíže k soudu. V rozhovoru pro idnes.cz o tom mluvila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Zmínila také úlohu sociálních sítí. „Museli jsme si zvyknout, že obhajoba se vede v řadě věcí v mediální sféře,“ říká s tím, že sociální sítě nepodceňuje, je to podle ní mocný nástroj.

Bradáčová varovala přes noviny Rittiga: Už s jeho kauzami finišujeme. Počkejte ještě pár měsíců a uvidíte
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Poté, co Lenka Bradáčová převzala pražské vrchní státní zastupitelství, rozjelo se množství velkých kauz s politickým kontextem. Jen máloco se však od té doby povedlo dovést až k soudu. „Navenek to sice může vypadat, že se nám nedaří řešit velké kauzy, ale opak je pravdou,“ říká Lenka Bradáčová.

„Plánujeme, že v prvních měsících příštího roku dotáhneme řadu věcí do konce vyšetřování. Týká se to mimo jiné případu jízdenek u pražského dopravního podniku, společnosti Oleo Chemical, poškozené České pošty, dotací areálu Kladruby, nemocnice Na Homolce, dotací na ministerstvu práce a sociálních věcí, nákupu vojenských letounů nebo kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji, kde je stíhána řada právnických osob,“ tvrdí Bradáčová.

Právě v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik i v případu kolem firmy Oleo Chemical čelí Rittig i další lidé obvinění, že prali špinavé peníze skrze firmu z Karibiku, která podle vyšetřovatelů byla jinak jen prázdnou schránkou.

Média si jen některých případů nevšímají

Redakce Idnes.cz jí také naznačila, že detektivové zatím dotáhli do konce pouze kauzu, ve které je obžalován Marek Dalík. „V tom nemáte pravdu. Kromě případu Marka Dalíka se nyní projednává u soudu i několik daňových trestních věcí, v nichž škoda představuje stovky milionů korun, případ rozsáhlých zmanipulovaných losovaček v jižních a středních Čechách. Zažalována byla kauza OKD či ProMoPro. A také bylo ukončeno vyšetřování v případě společnosti Key Investment. Těch kauz je řada, jen jim média nevěnovala pozornost,“ uvádí Bradáčová.

Idnes.cz také zajímalo, jak vrchní zástupkyně vidí šance detektivů v kauze Ivo Rittiga.  Právě v jeho případě se věc jeví tak, že se žalobcům nedaří a nejsou příliš úspěšní. Server připomíná, že on sám si z jejich neúspěchů dělá legraci na sociálních sítích. Okomentoval například to, že se detektivům nepodařilo prosadit vazbu nebo že mu nakonec nebyl zabaven cestovní pas.

„Pokud podáváme k soudu obžaloby, tak jsme přesvědčeni o jejich důvodnosti a podotýkám, že jsme povinni řídit se zásadou legality. Ta nám nedává možnost hodnotit účelnost, či si vybírat pouze věci, v nichž je od počátku jasné, že musíme uspět. U soudu je to otázka důkazní síly a soudcovské úvahy,“ vysvětlovala Bradáčová.

Museli jsme si zvyknout, že obhajoba se vede v řadě věcí v mediální sféře

„Sociální sítě rozhodně nepodceňuji, je to mocný nástroj, který obecně ovlivňuje mínění milionů lidí. Informace, které se jejich prostřednictvím dostávají ven, však nejsou vždy pravdivé. Navíc ten, kdo je využívá, tím může sledovat různé cíle. My jsme si za poslední rok, rok a půl, museli zvyknout, že obhajoba se vede v řadě věcí v mediální sféře. Že obhájci sdělují své dojmy z procesních úkonů, výpovědi obviněných nebo výpovědi svědků veřejnosti prostřednictvím médií a dochází k popření jedné ze základních zásad, že přípravné řízení je neveřejné. Ale to je styl obhajoby. Pokud se tedy ubírá obhajoba touto cestou, neměla by jít za hranici, kterou nastavují zákony o advokacii.“

„Pro nás samozřejmě tento způsob komunikace obviněných nebo jejich advokátů může být i komplikací kvůli možnému ovlivnění svědků v jejich budoucích výpovědích, protože si přečtou ve sdělovacích prostředcích, co kdy jiný svědek před nimi řekl. Může v tom být i strategie jejich zastrašování. V tomto směru sílu sdělení nepodceňujeme,“ odhalila vrchní státní zástupkyně v Praze.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…