Bradáčové tým „klekl“ na vyšetřování podnikatele Sisáka. Šéf policejního týmu měl s žalobcem problém, a tak...

04.04.2016 16:45

Případ údajně „cinklých“ insolvenčních řízení, který se měl dostat do výkladní skříně šéfky pražského Vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové, se začal zásadně zamotávat. Po problémech s konstrukcí trestné činnosti kontroverzního podnikatele Petra Sisáka (Via Chem Group nebo ústecká Setuza) se před krátkým časem z vyšetřování případu vyloučil i detektiv Vladislav Hřebíček, pod jehož vedením tým Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vyšetřování takzvané kauzy Sisák vedl. ParlamentníListy.cz získaly k rozhodnutí detektiva podrobnosti.

Bradáčové tým „klekl“ na vyšetřování podnikatele Sisáka. Šéf policejního týmu měl s žalobcem problém, a tak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

„Podplukovník Vladislav Hřebíček jakožto osoba služebně činná se vylučuje z vykonávání úkonů trestního řízení ve věci, neboť pro svůj negativní poměr k dozorovému státnímu zástupci Adamu Borgulovi, spočívající zejména ve stupňující se osobní averzi vůči způsobu, jímž vykonává svá oprávnění dozorového státního zástupce, nemůže nadále v jím dozorované věci nestranně rozhodovat,“ stojí v usnesení, které Hřebíček vydal před koncem března. Hřebíček tak zareagoval na aktivitu žalobce Borguly, se kterou zjevně nesouhlasil. Borgula mu totiž počátkem února sdělil, že by případ přestala vyšetřovat protikorupční policie a byl by přeložen na jinou složku. Tou byl podle dostupných indicií myšlen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty a Hřebíček dostal nabídku, že by tým, vyšetřující Sisákův případ, vedl neformálně i tam. Hřebíček následně žalobce Borgulu informoval o tom, že vytvoření zbrusu nového týmu může výrazným způsobem zkomplikovat vyšetření Sisákova případu.

Navíc státní zástupce Adam Borgula pokáral policisty z (původního) týmu, že od nich mohly uniknout informace o chystaném zatčení Sisáka a spolupodezřelých, což se Hřebíčkovi také nezamlouvalo, protože za svými lidmi stojí. „Osobně se odmítám podílet na postupu JUDr. Borguly, kdy se trestní věc, na které jsem já a moji kolegové téměř dva roky pracovali, ve své nejdůležitější fázi bortí, a věřím, že můj postup přispěje k tomu, že JUDr. Borgula začne po přidělení věci jiným policistům věnovat svou pozornost a energii věci samotné, která je ze své podstaty velmi složitá (v novodobých dějinách České republiky ojedinělá), nemluvě o dalších podezřeních, která ze spisu vyplývají a jejichž optikou je znovu nutno projít informace zjištěné v rámci operativních úkonů,“ napsal otevřeně v dokumentu policista Hřebíček.

Detektiv Vladislav Hřebíček byl policistou, který v původním týmu, jenž se věnoval Sisákovi a jeho spoluobviněným, zůstal. Ten byl před časem rozprášen kvůli už zmiňovaným údajným únikům z vyšetřování.

Hřebíčkův tým kvůli pokynu z Vrchního státního zastupitelství nemohl zajistit řádné sledování podezřelých před zatýkací akcí v půlce ledna a hlavní podezřelí Petr Sisák a advokát Ivo Hala odjeli služebně na Slovensko. Přestože to vyšetřovatelé z odposlechů museli vědět, označili naplánovanou cestu za pokus o útěk před zatčením a uvedli to i jako jeden z důvodů, proč má být na podezřelé uvalena vazba.

Sisák s Halou se po návratu na policii dobrovoně dostavili. Policie tuto chybu nakonec přiznala, ale odvolací Krajský soud v Hradci Králové přesto odmítl Sisáka a Halu z vazby pustit.
Vladislav Hřebíček měl přitom u pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové silné krytí. V minulosti vyšetřoval i IT zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Mimochodem, hlavního aktéra – bývalého náměstka ministerstva Vladimíra Šišku, který byl obžalován za to, že měl přiklepnout miliardovou zakázku společnosti IBM – před časem osvobodil pražský městský soud.

Problém z rádia

V roce 2013 při vyšetřování na ministerstvu Hřebíček přišel na to, že se v některých zakázkách angažoval i bývalý manžel Lenky Bradáčové Tomáš Hájek ze společnosti Siemens Enterprise Communications. Hřebíček na toto zjištění upozornil své nadřízené a tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec pak tajemství, že se v policejních pavoucích objevil partner vrchní státní zástupkyně a že by nebylo vhodné, aby toto státní zastupitelství případ dozorovalo, sdělil Bradáčové.

Ta následně zareagovala tak, jak by nikdo nečekal. Případ si ponechala ve své kompetenci a Martince obvinila, že na ni vytváří nátlak. Aféra se provalila v březnu 2013, kdy rádio Frekvence 1 nahrálo slova Bradáčové mimo oficiální vysílání pořadu Pressklub, kde byla hostem. Po skončení rozhovoru Bradáčová moderátorovi řekla: „Jak jste se ptal na tu podjatost... Je to vyrobený na mě. Děkuju, že jste se toho chytil.“ Moderátor se podivil: „Je to na vás vyrobený?“ Bradáčová odpověděla: „Z ÚOKFK. Já jsem čekala, kdy to Martinec prodá, tak vám to prodal. Děkuju.“ Moderátor se pak bránil, že rádiu Martinec nic neprodal. Bradáčová se následně obrátila na Policejního prezidenta Martina Červíčka, aby jednání protikorupčního policejního útvaru prověřil kvůli úniku informací. Hřebíček je posledním přímým svědkem oné dekonspirace, ostatní policisté, kteří přišli s touto informací do styku, policii opustili, respektive byli přinuceni řady ochránců zákona opustit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…