Brady dnes dostane klíč od Prahy a cenu za zásluhy o mír

26.10.2016 6:22

Primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO) dnes udělí na Staroměstské radnici Klíč od obce pražské Jiřímu Bradymu, který byl za druhé světové války vězněn v Terezíně a Osvětimi. Brady také obdrží cenu Prix Irene za zásluhy o mír mezi lidskými skupinami. Brady měl údajně od prezidenta Miloše Zemana dostat řád T. G. Masaryka, kvůli schůzce Bradyho příbuzného, ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou jej ale prý nedostane.

Brady dnes dostane klíč od Prahy a cenu za zásluhy o mír
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínková akce pod názvem Jirko děkujeme. Nemlčíme. Akce se konala v rámci projektu Terezínská štafeta jako vyjádřením úcty Jiřímu Bradymu

"Když si lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze," uvedla v pondělí Krnáčová. Podle ní by se vyznamenávání osobností českých a československých dějin nemělo stávat předmětem politických bojů.

Brady dnes také převezme cenu Prix Irene, kterou uděluje spolek Irene vzniklý z iniciativy signatářů Charty 77 a terapeutů zabývajících se léčbou traumatu holokaustu.

Podle Hermana mu Zeman řekl, že Bradymu vyznamenání nedá, pokud se ministr sejde s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad uvedl, že Brady na žádném seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Brady už několikrát řekl, že mu Hrad telefonicky původně oznámil, že bude vyznamenán řádem T. G. Masaryka.

Osmaosmdesátiletý Brady po druhé světové válce emigroval do Kanady, kde pomáhal emigrantům z Československa. V neděli přiletěl do Česka. Chce ho ocenit Univerzita Palackého v Olomouci nebo město Brno. Dostane rovněž pamětní medaili od Poslanecké sněmovny a medaili Karla Kramáře od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…