Brady do piče. Češi mají srandu ze všeho, včetně současného rozruchu kolem vyznamenání. Nahlédněte

26.10.2016 14:11

Kauza kolem ne/udělení státního vyznamenání přeživšímu holocaustu Jiřímu Bradymu se rozrostla do obřích rozměrů, ve stále rostoucí intenzitě plní český veřejný prostor. Na plné obrátky frčí i lidová tvořivost, která si nemilosrdně střílí z hradního osazenstva.

Brady do piče. Češi mají srandu ze všeho, včetně současného rozruchu kolem vyznamenání. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Vděčným terčem internetových vtipálků se stal hradní protokolář Jindřich Forejt. Podle Jiřího Bradyho to byl právě on, kdo mu volal, aby ho informoval o tom, že v den výročí vzniku Československého státu převezme z rukou prezidenta Zemana státní vyznamenání. Jak takový rozhovor mohl vypadat, si kdosi představil následovně:

Forejt: (volá do Kanady)
Brady: Dobrý den, u telefonu Jiří Brady
Forejt: Dobrý den, Jindřich Forejt KPR. Chtěl bych vám oznámit, že jste nominován na řád TGM.
Brady: Ok, ale nominovaný jsem by už loni a předloni. Takže proč mi voláte?
Forejt: Protože žádný vyznamenání nedostanete. Sbohem.
Brady: Na shledanou.

Koluje ale také nekorektnější varianta.

O důvodech, proč Jiří Brady nakonec nedostane státní vyznamenání (či zda ho měl vůbec dostat) se toho také napsalo již mnoho. Lidovecký ministr kultury Daniel Herman tvrdí, že je to reakce na jeho schůzku s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, od níž ho měl prezident Zeman odrazovat. Možná ale k odvolání státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho vedly hlavu státu mnohem přízemnější důvody, jak naznačuje tato koláž:

Mnozí v reakci na údajné odvolání udělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu odvolávají svoji účast na slavnostním ceremoniálu na pražském hradě. Aby lavice hostů nezely prázdnotou, mohl by prý Hrad místo dodatečných rozesílání pozvánek využít služeb slevového portálu.

Na barikády proti prezidentu Miloši Zemanovi v pondělí vystoupili i umělci.„Prezident republiky je mužem minulosti a nemá již naší společnosti nic pozitivního nabídnout! K tomu nelze mlčet! Využijeme všech zákonných možností, abychom dali tento náš odpor najevo, otevřeme divadla svobodnému dialogu svobodných lidí,“ uvedla Asociace profesionálních divadel a Herecká asociace v prohlášení, které zaslaly ČTK.

Jak by na toto gesto divadelníků mohli zareagovat příznivci prezidenta Zemana parodicky načtrl filmový a hudební kritik Jan Rejžek ve zprávě, kterou zaslal divadelnímu režisérovi Davidu Drábkovi, který působí v královehradeckém divadle, jež se připojilo k protestu proti prezidentu Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…