Brady dostane od primátorky Klíč od obce pražské

24.10.2016 16:50

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) udělí Jiřímu Bradymu Klíč od obce pražské. Krnáčová o tom informovala na svých internetových stránkách www.adrianakrnacova.cz, píše ČTK.

Brady dostane od primátorky Klíč od obce pražské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

„Když si totiž lidí jako on neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit aspoň v Praze,“ napsala Krnáčová. Brady měl od prezidenta Miloše Zemana údajně dostat řád T. G. Masaryka, kvůli schůzce Bradyho synovce a ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou jej prý ale nedostane. Brady by měl klíč obdržet ve středu v Brožíkově síni Staroměstské radnice.

Podle Krnáčové by se vyznamenávání osobností českých a československých dějin nemělo stávat předmětem politických bojů, ze kterých je Krnáčové podle jejích slov stydno. „Proto jsem se rozhodla, že panu Bradymu předám aspoň klíč od hlavního města Prahy. Navíc málokdo si ocenění za celoživotní odvahu i práci zaslouží tolik jako právě pan Brady,“ uvedla.

Ministr Herman uvedl, že mu Zeman řekl, že Bradymu vyznamenání nedá, pokud se ministr sejde s tibetským duchovním dalajlámou. Prezident mu to podle Hermana řekl na slovenské ambasádě. Hrad uvedl, že Brady na žádném seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Brady už několikrát řekl, že mu Hrad telefonicky původně oznámil, že bude vyznamenán řádem T. G. Masaryka.

Osmaosmdesátiletý Brady, který prošel Terezínem i Osvětimí, po druhé světové válce emigroval do Kanady a tam pomáhal emigrantům z Československa, v neděli přiletěl do Česka. Chtějí ho ocenit Univerzita Palackého nebo město Brno.

Klíč od obce pražské uděluje Praha už léta významným osobnostem. V minulosti jej například od bývalého primátora Pavla Béma obdržel Bill Gates. Klíč si symbolicky mezi sebou předávají také fotbalisté Slavie a Sparty podle toho, kdo zvítězí v derby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…