Brady, německé spolky, nadávky. Daniel Herman statečně čelil občanům a sdělil PL své klíčové politické rozhodnutí

07.11.2016 13:11

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozepsal nad otázkami čtenářů. Mimo jiné se vyjádřil ještě ke kauze (ne)vyznamenaného strýce Jiřího Bradyho i setkání s dalajlámou.

Brady, německé spolky, nadávky. Daniel Herman statečně čelil občanům a sdělil PL své klíčové politické rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Myslíte si, že režisér Kačer je lhář? Jak mi prosím vysvětlíte, když prohlásil, že šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a hradní mluvčí Jiří Ovčáček na tiskovce mluvili pravdu, když říkali, že i jemu volali, že je v návrhu vyznamenání, ale ještě to není definitivní a musí to podepsat Bohuslav Sobotka?“ uvedl jeden ze čtenářů s dotazem, jak to tedy bylo s (ne)vyznamenaným Jiřím Bradym. 

„Pevně věřím, že pravda vyjde najevo. Pan Kačer potvrdil přesně to, co říkám. Volají vždy tomu, kdo je vybrán k ocenění, ač ukončení procesu nominace je až toho 28. 10. K tomu ovšem u J. Bradyho už nedošlo, protože jsem se setkal s dalajlámou a jeho nominace byla zrušena, jak mi pan prezident předem avizoval,“ odvětil Herman.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

„Pane Hermane, připomeňte šéfovi Hradu, že nebýt roku 1989, ani on by na tom Hradě nebyl. A v tomto roce s pomocí Václava Havla jsme se dobrovolně názorově napojili na stranu nejen Tibetu a odsoudili politiku Číny, Ruska atd.,“ zmínil čtenář a vyjádřil lidovcům podporu. „Děkuji Vám za slova podpory, kterých si vážím. Principy musíme držet,“ odvětil Herman.

K Bradymu pak směřovala další otázka. „Pane Hermane, byl pan Brady za funkčního období Václava Havla navržen na státní vyznamenání?“ ptal se tazatel. „Na tuto otázku neumím odpovědět. Ani nevím, zda byl tehdy navrhován,“ odvětil ministr. V další otázce pak uvedl, že rozhodně není pravda, že celou událost kolem Jiřího Bradyho zinscenoval proto, aby nebyl odvolán z postu ministra.

A co setkání s dalajlámou? „Když jste jako ministr přijal představitele tibetské exilové vlády, v rozporu se závazkem naší vlády, jejímž jste členem, tak jste závazek porušil. Očividně to nevidíte jako podraz a považujete to za své právo. Souhlasíte s tím, že majitel firmy, přes naše závazky ohledně sankcí proti Rusku, může tyto sankce porušit s tím, že to není podraz, ale jeho právo a že si nenechá nic diktovat nějakou EU?“ zeptal se čtenář. „Žádný takový závazek neexistuje, nic jsem tedy ani porušit nemohl. A nátlak na mě neplatí,“ odvětil Herman. „Nevím, o jakých škodách mluvíte,“ řekl pak na otázku, zda je ochoten nahradit škody vzniklé České republice v důsledku čínských sankcí.

„Víte, co je to farizej?“ zeptal se další čtenář. „Vím,“ odpověděl ministr. 

Všechny otázky i s odpověďmi najdete ZDE.

Další dotaz směřoval k Ackermann-Gemeinde, o níž bavorská státní knihovna uvádí, že je součástí sudetoněmeckého landsmanšaftu. „Proč jste uvedeni jako regionální pobočka?“ ptá se čtenář. „SAG není ničí pobočka, ale samostatná organizace založená podle právních norem ČR. Spolupráce s AG spočívá v péči o společné duchovní a kulturní dědictví našich předků,“ uvedl Herman. 

Věří i v to, že strana uspěje v následujících volbách. „Pevně v to věřím,“ řekl doslova. Zároveň dodal, že on sám je připraven kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. 

Co však odmítl sdělit, je výše platů, odměn a náhrad, které pobírá za svou politickou činnost. „Tyto informace touto formou nesděluji,“ odvětil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …