Bratři podezřelí z útoku na redakci chtějí zemřít jako mučedníci

09.01.2015 16:08

Francouzské protiteroristické jednotky navázaly kontakt se dvěma bratry podezřelými ze středečního útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo, kteří jsou od rána obklíčeni v průmyslovém podniku v obci Dammartin-en-Goële severně od Paříže. Muži řekli, že chtějí zemřít jako mučedníci. Podle agentur to uvedl představitel zásahového týmu Yves Albarello.

Bratři podezřelí z útoku na redakci chtějí zemřít jako mučedníci
Foto: repro CNN, tan
Popisek: Nejméně 12 mrtvých zůstalo po útoku na satirický magazín Charlie Hebdo v Paříži

„Řekli, že chtějí zemřít jako mučedníci," řekl Albarello podle AP a Reuters francouzské televizní stanici i-Tele.

Podle původních informací francouzských médií policie chystá útok a snaží se z oblasti dostat civilisty a novináře. Ministerstvo vnitra však oznámilo, že prioritou zůstává navázat s podezřelými dialog. Může to trvat i několik hodin. Jde o bratry Chérifa a Saida Kouachiovy a zatím není oficiálně potvrzeno, že u sebe mají rukojmí nebo rukojmího.

V Dammartinu začala evakuace dětí z místní školy. Jedná se o asi 200 žáků prvního stupně a dětí předškolního věku. Dosud byli zavření ve škole a nesměli ven. Z domů nemohou vycházet ani ostatní občané, novináře policie vykázala do bezpečné vzdálenosti od místa zásahu.

Odpoledne byla na jiném místě Paříže hlášena nová střelba z košer supermarketu. Útočník má podle policie vazbu na muže obklíčené severně od metropole.

Jak je to s rukojmími, není zcela jasné

Bratři ráno ukradli další auto a dostali se do obce Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Tam pak vnikli do místní tiskárny Création Tendance Découverte, která je v tamní průmyslové zóně, a vzali rukojmí. O jejich počtu se spekuluje, většina médií se nyní shoduje, že jde o jednoho člověka. Znepokojená je rodina jednoho zaměstnance Michela Catalana. Nemá o něm od rána informace a obává se, že právě on je rukojmím.

Kolem operace se ráno objevilo mnoho nepřesných informací včetně té, že byl jeden člověk zabit a několik zraněno. Úřady to popřely. Podle televizních stanic se policie připravuje na zásah a snaží se z ulic městečka a okolí areálu dostat civilisty. Obyvatelé Dammartinu jsou v domech a na ulicích je liduprázdno, žáci místní školy jsou zavřeni v místní škole, kterou střeží policisté a nedovolují nikomu odejít.

Blízké letiště Charlese de Gaulla v Roissy, které je asi 15 kilometrů od Dammartinu, omezilo z bezpečnostních důvodů provoz a odklonilo několik letů.

Objevilo se svědectví muže, který tvrdí, že byl ráno v tiskárně jako zákazník a s jedním z atentátníků mluvil. Ozbrojenec mu prý řekl, aby odešel, a ujistil ho, že civilisty nezabíjí. Další ze svědků, jemuž prý bratři vzali auto, řekl, že muži působili mimořádně klidně a řekli mu, aby všem vzkázal, že se jedná o Al-Káidu z Jemenu. Potvrdilo se, že Said Kouachi prošel výcvikem této organizace, která působí jako odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově.

Policie po bratrech pátrá severovýchodně od Paříže už od čtvrtka. Podezřelí jsou silně ozbrojeni a hledáni jsou kvůli atentátu, při němž v redakci Charlie Hebdo zahynulo 12 lidí. Bratry se podařilo rychle identifikovat jako pravděpodobné atentátníky.

Policie potvrdila spojení mezi útoky

Policie dnes potvrdila, že existuje spojení mezi útokem na Charlie Hebdo a čtvrteční střelbou na pařížském předměstí Montrouge. Ozbrojený muž tam zabil policistku a patří podle posledních informací k téže radikální skupině jako bratři Kouachiové. Hlásí se k síti Buttes-Chaumont, která pomáhala získávat lidi pro boj v Iráku. Tento muž je stále na útěku.

Satirický časopis Charlie Hebdo má příští týden ve středu vyjít jako obvykle, avšak v mimořádném nákladu milionu výtisků. Běžně vycházel v nákladu 60.000 výtisků. Členů redakce, kteří středeční útok přežili, se ujal deník Libération, kam dnes zaměstnanci Charlie Hebdo přišli pracovat na novém čísle.

Poslední zprávy z Francie uvádějí, že muž, který přepadl obchod v Paříži, pohrozil, že zabije všechny rukojmí, pokud policie zaútočí na dva islamisty obklíčené severně od metropole. Francouzské ministerstvo vnitra podle agentury Reuters popřelo předchozí zprávu AFP, že v napadené prodejně na východě Paříže zahynuli dva lidé. Policie kvůli přepadení košer supermarketu nařídila preventivně uzavřít všechny židovské obchody i v centrální čtvrti Marais.

Policie také už navázala kontakt s obklíčenými bratry. Muži řekli, že chtějí zemřít jako mučedníci.  Starší z bratrů podezřelých z útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo prý bojoval v řadách Al-Káidy v Jemenu, uvedli jemenští představitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…