Americký velitel NATO: Nemyslím, že Putin provede invazi na Ukrajinu. Má i jiné možnosti

06.05.2014 6:45

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove si už nemyslí, že by ruská armáda chystala vpád na východ Ukrajiny. Předpokládá, že Moskva by spíše mohla dosáhnout svých cílů prostřednictvím nekonvenčních sil, snažících se vyvolat nepokoje. Americký generál při návštěvě Ottawy podle agentury Reuters označil za zcela falešné ruské tvrzení, že na východě Ukrajiny působí pouze ukrajinští povstalci. Podle generála je jasné, že tu operují i příslušníci ruských speciálních sil, podobně jako na Krymu před připojením k Rusku.

Americký velitel NATO: Nemyslím, že Putin provede invazi na Ukrajinu. Má i jiné možnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„Vzpomeňte si, jak ruský prezident Vladimir Putin popíral jejich přítomnost na Krymu a teď ji přiznává. Stejné to bude časem s Ukrajinou," poznamenal. „Přesně to, co jsme viděli na Krymu, se zrcadlí i na východní Ukrajině," dodal.

Rusko shromáždilo desítky tisíc vojáků u hranic s Ukrajinou, čímž vyvolalo obavy, že by Moskva mohla vyslat pozemní síly na ochranu etnických Rusů.

Breedlove uvedl, že ještě před týdnem pokládal za nejpravděpodobnější vojenskou reakci Ruska vyslání vojáků na jižní Ukrajinu a zajištění pozemního spojení s Krymským poloostrovem před případným ovládnutím Oděsy a dalším postupem na západ k Moldavsku a Podněstří.

„Řekl bych, že dnes to nepokládám za nejpravděpodobnější chování. Myslím, že Putin může být schopen naplnit své cíle na východní Ukrajině, aniž by vyslal své jednotky přes hranice. Teď si myslím, že Putin nejspíše bude dál dělat to, co dělá: diskreditovat (ukrajinskou) vládu, vytvářet nepokoje, režírovat separatistické hnutí," řekl.

Z hlediska NATO může jít podle velitele o ožehavou situaci: Protože Rusové nepodniknou invazi, hodně lidí se bude chtít chovat, jakoby se nic nestalo, nehledě na anexi Krymu.

Sestřeleny byly nejméně tři helikoptéry

Breedlove před setkání s veřejností jednal o Ukrajině a Rusku s kanadským premiérem Stephenem Harperem.

Generál poznamenal, že nemůže jít tak daleko, aby řekl, zda ruské speciální jednotky odpálily střely na ukrajinské vrtulníky. Několik protiletadlových střel bylo ukradeno i z ukrajinských zbrojnic, a tak nemůže spěchat se závěrem, že se Rusové přímo zapojili do bojů. Nicméně to ani nemůže vyloučit.

Nejméně tři helikoptéry byly sestřeleny v bojích se separatisty na východě Ukrajiny minulý týden. Vzbouřenci u Slavjansku dnes sestřelili čtvrtý vrtulník, avšak palbou z velkorážného kulometu.

Každopádně Rusko na Ukrajině podle velitele sil NATO předvádí, že se nechová jako partner, a to by mělo více členských zemí aliance přimět ke zvýšení výdajů na obrany na dohodnutou úroveň dvou procent hrubého domácího produktu.

Česko nehledě na tento závazek vydává na obranu jen asi jedno procento HDP.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…