Březina rezignoval na post předsedy zastupitelů ČSSD v Praze

02.11.2017 10:33

Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) rezignoval na funkci předsedy zastupitelského klubu sociální demokracie. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Důvodem rezignace je výsledek říjnových sněmovních voleb. Březinu ve funkci předsedy nahradí zastupitel Lukáš Kautský (ČSSD). ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. Jediným poslancem za ČSSD v Praze byl zvolen lídr a náměstek primátorky Petr Dolínek.

Březina rezignoval na post předsedy zastupitelů ČSSD v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

„Myslím si, že každý má vyvodit odpovědnost, byť já sám jsem do Sněmovny nekandidoval. I náš krajský výkonný výbor z výsledku voleb vyvodil důsledky. K rezignaci na předsedu klubu jsem se rozhodl ihned po volbách,“ řekl ČTK Březina. Podle něj musí ve vedení ČSSD nastat personální obměna.

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD vyzval v pondělí celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž členové pražského vedení ČSSD. Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve.

Ve sněmovních volbách v Praze skončila ČSSD na šestém místě, vyhrálo ANO s 20,35 procenta hlasů před Piráty se 17,59 procenta a ODS, pro kterou hlasovalo 16,22 procenta voličů. Větší podporu než sociální demokracie měly v metropoli ještě TOP 09 a SPD.

Březina (45) se v roce 1998 stal vedoucím Úřadu vlády tehdejšího premiéra Miloše Zemana (tehdy ČSSD). Od března 2000 až do demise kabinetu v létě 2002 byl ministrem vlády bez portfeje. Od listopadu 2010 do listopadu 2011 byl náměstkem pražského primátora, byl i volebním manažerem ČSSD pro senátní a komunální volby 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…