Brigádní generál, obviněný z "okrádání" armády, se rozpovídal v novinách

07.03.2015 11:35

Za vykonstruovaný nesmysl označil své obvinění, podle kterého byl součástí organizovaného gangu, jenž okrádal armádu o miliony korun, brigádní generál Vladimír Halenka. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl sobotní MF Dnes.

Brigádní generál, obviněný z "okrádání" armády, se rozpovídal v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letišti Praha-Kbely byly představeny nově modernizované vrtulníky Mi-171 pro Armádu ČR

Halenku, který byl jedním z nejvýše postavených funkcionářů české armády, v úterý zatkli detektivové protimafiánského policejního útvaru.

Halenka podle nich označoval bezchybně fungující techniku za nepotřebnou a v nízké kvalitě. Kvůli tomu ji pak Ministerstvo obrany pod cenou převedlo na opravárny VOP CZ, které ji obratem přeprodaly soukromé firmě Excalibur Group a slovenským opravárnám VOP Trenčín. Podle policie tak stát přišel o miliony korun.

Podle Halenky ale armáda neměla jinou možnost. Protože za provoz skladů, ve kterých motory a jiné nepotřebné součástky leží, platí desítky milionů ročně.

Nadpočetné motory bylo nezbytné vyřadit

"Máme jen několik desítek bojových vozidel pěchoty a k nim několik stovek náhradních motorů. Ano, byly bezvadně uložené, zakonzervované a v parádním stavu. Bylo ale nezbytné nadpočetné motory vyřadit,“ tvrdí Halenka.

Detektivové nevýhodnost obchodů vysvětlují tím, že účetní hodnota součástek byla o několik milionů vyšší než cena, kterou za ně Excalibur zaplatil.

Účetní hodnota je pofiderní veličina

Podle Halenky je ale účetní hodnota "pofiderní veličina“. U výslechu uvedl například prodej letounů L-159. "Jedno letadlo mělo účetní hodnotu 450 až 500 milionů korun. Dnes je však každý, komu se tento typ podaří prodat za 50 milionů, oslavován,“ tvrdí obviněný generál.

O žádné ceně jsem nikdy s nikým nejednal

Odmítl také, že by se o tom, který majetek bude vyřazen, radil se šéfem VOP Veřmiřovským. S ním prý vedl jen oficiální jednání, která ale nebyla o konkrétních prodejích. "Nikdy jsem o žádné ceně s nikým nejednal. Navíc VOP je státní podnik, takže peníze zůstaly státu,“ uvedl. Na námitku, že VOP však majetek, který armáda vyřadila, obratem přeprodal soukromé firmě Excalibur Army a podniku VOP Trenčín, uvedl, že o tom nic neví.

Materiál, kterého se armáda zbaví, vybrali podřízení

Když list argumentoval tím, že v obvinění jsou popsány dva konkrétní obchody, jimiž přišel stát o peníze, Halenka uvedl, že u toho prvního nebyl, protože nebyl ve funkci. Druhý obchod pak popsal tak, že na jaře 2012 se začaly optimalizovat skladové zásoby, šlo o majetek za miliardu korun. Což prý ministr obrany schválil. Náklady se měly ušetřit tím, že se některé sklady, například v Novém Jičíně, jehož roční náklady na provoz činily 48 milionů, úplně opustí. Tím, že armáda tento sklad vyklidila, státu tyto peníze ušetřila.

Přiznal ale, že většina skladovaného majetku byla nová. Vybrat materiál, kterého se armáda zbaví, prý měli lidé pod ním a on jim nenařizoval, který to má být. "Oni na základě kvalifikovaného posouzení část nechali a část označili za nepotřebnou. Jak se to provedlo, jsem nevěděl do doby, než jsem si to přečetl ve svém obvinění,“ uvedl Halenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …