Brikety dostaly kola, celé Bavorsko vypadá jako džungle. Německý rodák už to nedokázal dusit a zavolal nám do redakce

10.10.2015 4:49

PŘÍBĚH Do redakce ParlamentníchListů.cz se ve čtvrtek dovolal pan Uwe. Tvrdil, že dlouhá léta pracoval a žil v Bavorsku a nyní se tam na nějaký čas vrátil. Ačkoli jeho příběh neměl příliš jasné kontury, došlo na schůzku, ze které vzešlo následující vyprávění. To naše redakce bez větších vstupů do přímé řeči vydává.

Brikety dostaly kola, celé Bavorsko vypadá jako džungle. Německý rodák už to nedokázal dusit a zavolal nám do redakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Zvláštní a netypickou češtinou, často prokládanou německými výrazy, v jedné ze žižkovských kaváren provedl našeho redaktora pan Uwe svým celým životem. „Narodil jsem se v Německu, kde část mé rodiny doposud žije, ale víc bych uveřejňovat nechtěl, třeba o mých rodinných příslušnících,“ řekl s tím, že detaily jeho rodinné mapy byly ParlamentnímListům.cz poskytnuty. A to včetně fotografií z mládí. „Pracoval jsem jako ekonom, teď už nepracuji,“ doplnil. „Posledních osm let jsem v České republice, v Praze, kde občas pomáhám s odbornými překlady. K tomu, abych vám zavolal, mě dovedla skutečnost, že na několika německých serverech se objevil odkaz na ParlamentníListy.cz, tak jsem vás zavolal,“ vypráví dál. Pozadí jeho story je jasné. Migranti.

„Většina věcí, které se dějí, se tak opravdu dějí, ověřoval jsem si to u mnoha z mých kamarádů,“ přibližuje pětašedesátiletý „vyprávěč“. Co měl na mysli? Nemusíme chodit příliš daleko. Ve středu se totiž německý prezident Joachim Gauck při setkání se svým americkým protějškem Barackem Obamou v Bílém domě vyslovil pro silnější příspěvek Spojených států k řešení uprchlické krize. Ta podle něj ohrožuje politickou stabilitu Německa. „Humanitární situaci jsme označili za velké nebezpečí i pro politickou stabilitu Německa,“ řekl Gauck s poukazem na uprchlickou krizi. Americký prezident údajně v rozhovoru vysoce ocenil úsilí Německa o urovnání krize na východě Ukrajiny a o uvolnění vztahů s Íránem. Obama zároveň ujistil, že transatlantické vztahy nepoškodí ani větší angažovanost USA v asijsko-pacifickém regionu. Zpět k našemu příběhu.

Anketa

Která skupina europoslanců dělá v Evropském parlamentu svou prací největší čest České republice?

hlasovalo: 12521 lidí
„Nikdo z mých známých doktorů práva, lékařů, inženýrů, naprosto nikdo s postojem paní kancléřky nesouhlasí, a abych se přiznal, já také ne. Co jsem totiž zažil v poslední době, kdy jsem do Německa přijel, bylo daleko za mými očekáváními. Víte, čím mě můj příbuzný lákal na cestu, na tu mou dlouho odsouvanou návštěvu? Řeknu to, jak mi to řekl on: Brikety dostaly kola, celé Bavorsko vypadá jako džungle. A co tím myslel? Imigranti dostali kola. Všude jsou prý samí černí na kole, tak jsem se tam vydal podívat. A co myslíte, měl pravdu? Ano, měl!“ zvýšil jinak poklidný muž hlas. Z jeho dalšího vyprávění mírně mrazí, ačkoli je podáno s odstupem týdnů.

„Dorazil jsem do Německa k hranicím s Rakouskem a uviděl strašné věci. Místa, kde dříve lidi běhali s dětmi, samá černá vdova. Tam, kde parkovala auta, nejsou ani kola. Všude přitom samí cizinci, migranti, všichni na kolech. Bál jsem se, opravdu jsem se bál a nakonec po týdnu odjel. Dodnes mám před sebou ten obraz, ten děs, tu stísněnost. Nechápu, co se děje, ale obávám se, prostě se obávám budoucnosti vnuků a vnuček,“ uzavřel pan Uwe.

Aby toho nebylo málo, německý týdeník Spiegel informuje o narůstajícím násilí v mnoha německých uprchlických táborech. Místní úřady jsou přetížené a kapacity současných i nově vytvořených uprchlických center jsou nedostačující. Banální konflikty mezi jednotlivci často narůstají do hromadných rvaček a výjimkou nejsou ani četné případy znásilnění žen i dětí. Na konci září vypukl spor mezi pákistánskými a albánskými uprchlíky v táboře na letišti v Caldenu. Vše začalo ve frontě na jídlo, kdy mladý Albánec předběhl mimo jiné i osmdesátiletého Pákistánce. Starší muž později přišel albánskému mladíkovi vyčinit a ten jej v reakci na to udeřil do obličeje. Ostraha je od sebe sice odtrhla, ale o tři hodiny později do prostoru vniklo padesát až šedesát rozzuřených Pákistánců a vyhrožovalo mladíkovi inzultací. I tento konflikt se podařilo policii vyřešit. Dalšímu výbuchu násilí však již zabránit nedokázali. Při večeři se na místo přihnalo asi tři sta Albánců a mnozí z nich zaútočili na Pákistánce. Házeli na ně dřevěné lavice a používali pepřový sprej. Hromadné bitky se podle údajů policie zúčastnilo asi 350 uprchlíků z celkových 1 500, kteří přebývají v tomto uprchlickém táboře. Zraněno bylo 14 lidí, o dva týdny později v důsledku obdobného incidentu dokonce šedesát...

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…