Brilantní Kalousek. To není tvoje zásluha Andreji, nýbrž ODS a ČSSD. Premiér se chtěl pochlubit, pěkně to schytal

18.10.2018 20:06

Česká ekonomika je nejstabilnější ekonomikou v Evropě a nejbohatší zemí bývalého východního bloku nebo stát s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii, cituje americká zpravodajská společnost Bloomberg českou ministryni financí Alenu Schillerovou. A český premiér Andrej Babiš se plácá po rameni. „Bronz od agentury Bloomberg je skvělý úspěch,“ pochlubil se na sociální síti Facebook a okamžitě na sebe spustil smršť nenávistných komentářů.

Brilantní Kalousek. To není tvoje zásluha Andreji, nýbrž ODS a ČSSD. Premiér se chtěl pochlubit, pěkně to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Agentura Bloomberg rovněž své výroky opírá o statistiku Eurostatu. Ty ukazují, že Česko má nejvyšší HDP na hlavu v porovnání s ostatními zeměmi bývalého východního bloku. Česká republika v tomto srovnání předčila například i státy, které do Evropské unie vstoupily o několik let dříve, například Řecko nebo Portugalsko. Česká ekonomika také dohání Itálii patřící k zakládajícím členům evropského bloku.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Kromě toho Bloomberg informuje, že česká vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM své uspokojivé výsledky v českém hospodářství využije k uvolňování více peněz na sociální výdaje. Schillerová agentuře sdělila, že jednou z nejvyšších priorit současné vlády je zlepšení situace seniorů. „Kdy jindy bychom měli zvýšit důchody než v době prosperity? Myslím si, že se nám daří dobře, a společnost by měla sdílet přínosy hospodářského růstu s těmi, kteří to potřebují,“ uvedla.

Původní zdroj ZDE.

Česká vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem čtyřicet miliard korun, což je ve výsledku o deset miliard méně, než původně plánovalo Ministerstvo financí. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021. Vláda kromě důchodů totiž bude navyšovat také platy státních zaměstnanců a od 1. září zavedla pětasedmdesátiprocentní slevu na jízdné ve vlacích a autobusech pro studenty a seniory. Dále slibuje finanční injekce na výstavbu nové infrastruktury.

Předseda vlády Andrej Babiš je s takovým hodnocením nadmíru spokojený, a tak se o superlativa, o nichž informuje agentura Bloomberg, podělil s veřejností na svém facebookovém účtu. Se zlou se ale potázal.

Takové uspokojivé výsledky však někteří přičítali někomu zcela jinému. Rozhodně za nynější stav prý můžeme poděkovat předchozím vládám. Uživatel Honza Vytiska míní, že je to zásluha například ODS a trochu ČSSD. Zmínil například Kalouskovo brilantní zvládnutí krize kolem roku 2009, které se bude prý vyučovat jako jedno z učebnicových, na což se objevilo i mnoho nesouhlasných reakcí. Poté dodal, že Babiš se možná zapíše do učebnic, ale ze zcela opačných důvodů.

V diskusi se objevily i názory, že kladné výsledky jsou zde díky lidem, kteří podnikají navzdory „klackům“, které jim hází současný premiér pod nohy. Karel Petřík se spíše divil, že navzdory tomu, že se premiér snaží tenhle stát dostat do žumpy, ještě není ČR na kolenou. Otázkou podle jeho slov je nyní spíše to, jak dlouho tenhle stát může Babišovým nesmyslům, blábolům a lžím odolávat.

Někteří zapochybovali rovnou i o tom, jestli nešlo akorát o placený rozhovor. Na to konto Petr Havel Babišovi poradil, ať si tyto své grafy strčí raději někam. Stojí si prý za tím, že Babiš všechno rozprodá a lidé budou bydlet na mostech, protože prodáte i poslední centimetr. Babiši, po vás tráva 100 let neporoste a my budeme chudí víc než kostelní myši, vzkázal mu ve svém komentáři.

Máme mnohem stejně mnohem na víc a v cestě stojí právě český premiér s ministryní financí Alenou Schillerovou, stálo v dalších reakcích. Byli bychom s patřičným předstihem první, kdyby tady hospodařil ekonom, a ne břídil jako vy a Alenka, zasadila další úder uživatelka Marcela Kratochvílová.

Kromě toho je nám prý „babišovské bohatství“ na dvě veci, jelikož platy našich zaměstnanců jsou proti západním stále žebrácké.

Závěrem se také objevila kritika samotného Bloombergu, který prý oceňuje zejména vliv zavedení EET a kontrolního hlášení na stabilitu ekonomiky a vlastní jej miliardář, který v USA financuje protizbraňové skupiny a demokraty.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…