Británie své občany varuje: Útoky na turisty v Tunisku se mohou opakovat

28.06.2015 12:39

Páteční teroristický útok na turisty v Tunisku se může opakovat. Tak vyznívá dnes zveřejněné varování britského ministerstva zahraničí. V pátek v tuniském městě Súsa atentátník zabil 38 lidí a 39 dalších zranil. Policie ho poté zastřelila. Patnáct z identifikovaných obětí jsou Britové. Češi mezi mrtvými ani zraněnými podle všeho nejsou. V Súse i metropoli Tunisu se v sobotu večer konaly pochody, jimiž chtěli místní lidé vyjádřit solidaritu s oběťmi a pozůstalými.

Británie své občany varuje: Útoky na turisty v Tunisku se mohou opakovat
Foto: wiki
Popisek: Vlajka Tuniska

Útoky mohou v Tunisku dělat „jednotlivci, o nichž úřady nemají informace a které inspirovaly teroristické skupiny přes sociální sítě,“ uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do Tuniska.

Britští ministři obrany a zahraničí Michael Fallon a Philip Hammond dnes v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok v Tunisku bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu.

Počet britských obětí pátečního atentátu podle úřadů s největší pravděpodobností nadále poroste. Zatím tuniské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo 17 obětí, z čehož je prý 15 Britů a po jednom občanovi z Belgie a Německa. Ze severoafrické země se nyní pokoušejí dostat tisíce turistů z celého světa.

V sobotu večer ulicemi Súsy, kde se atentát odehrál, pochodovaly asi dvě stovky lidí na znamení solidarity s oběťmi i jejich pozůstalými. Průvod vyšel od hotelu Riu Imperial Marhaba, který se stal terčem útoku mladého Sajfaddína Rizkího. Shromáždění v rukou drželi svíčky a provolávali hesla jako „Súsa nikdy nezemře!“ či „Ne teroristům“. Podobný pochod solidarity se konal také v metropoli Tunisu.

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …