Britové kteří nechcete z Evropy, pojďte k nám, láká německý ministr

05.07.2016 19:35

Jedním z následků Brexitu je mimo jiné i zvýšená poptávka Britů po občanství v jiných zemích Evropské unie. Na tu se rozhodl reagovat německý vicekancléř Sigmar Gabriel, který přišel s návrhem poskytnout mladým Britům žijícím v Evropské unii dvojí občanství. A Britové mezitím řeší, co se stane lidem z EU, kteří žijí v Británii. Informuje The Guardian.

Britové kteří nechcete z Evropy, pojďte k nám, láká německý ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Nabídněme je mladým Britům žijícím v Německu, Itálii či Francii, aby tak mohli nadále zůstat občany Evropské unie,“ řekl Gabriel na sjezdu Sociální demokratické strany. „Je dobrým znamením, že britští mladí jsou chytřejší než jejich bizarní politické elity,“ poznamenal. „Z toho důvodu za nimi nemůžeme spálit most. Musíme myslet na to, co můžeme nabídnout mladé generaci Velké Británie.

Strana zelených taktéž navrhla, že by mohlo být jednodušší pro britské občany v Německu získat tamní pas.

Všichni tak reagovali na zprávu hesenského premiéra Volkera Bouffiera, který nedávno uvedl, že po Brexitu se někteří Britové začali zajímat o německé občanství.

Ač k žádnému vystoupení z EU zatím nedošlo, rozhořela se diskuse na podobné téma i v samotné Británii. Je totiž třeba vymyslet, co se stane po vystoupení z EU se statusem Britů, kteří žijí v zahraničí, a občanů Evropské unie, kteří žijí v Británii.

Většina britských politiků a veřejnosti se však navzdory předchozím rozepřím shodla na tom, že je třeba těmto lidem umožnit nerušeně pokračovat v jejich životech.

Celý text zde.

„Musíme se zabývat otázkou těch, kteří žijí v Británii a jsou z EU, a chci ujistit, že nejenže jsme schopni garantovat jejich status pro tyto lidi, ale jsme schopni garantovat i status britských občanů žijících v jiných členských státech, v jiných zemích EU,“ řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová.

Bývalá stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová řešení tohoto problému důrazně urgovala. Podle ní totiž současná situace vyvolává nejistotu nejen v britských občanech a toho se pak chápou extremisté snažící se ze země vyhnat cizince. „Ať už budou v budoucnu imigrační zákony jakékoliv, obě strany referenda se shodnou na tom, že občané EU, kteří žijí a pracují zde, a britští občané žijící v Evropě by neměli být stiženi,“ shrnula.

Podle nedávného průzkumu britského thinktanku British Future se na přístupu k tomuto problému vzácně shodly všechny strany diskuse. Celkem 84 % dotázaných hlasovalo pro to, aby Británie nechala občany EU zůstat na jejím území. Mezi stoupenci Brexitu to bylo 77 %. V případě konzervativců byla podpora návrhu dokonce 85 %.

Pouze 16 % britské veřejnosti si myslí, že by občané EU měli z Británie odjet a naopak Britové se ze zahraničí vrátit zpět do vlasti.

Sunday Telegraph dokonce zveřejnil otevřený dopis, který volá po „jasném a jednoznačném prohlášení, že migranti z EU žijící v Británii jsou vítáni, a změny, které vyplynou z výsledků referenda, se tak budou týkat jen migrantů budoucích“. Dopis podepsali politici napříč celým spektrem společně i se zástupci průmyslu. Podporu jim vyjádřil i think-tank Migration Watch, jehož cílem je omezit migraci do Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…