Britové pochybují o tom, co provádí Obama. Přesto však vojenský útok na islamisty podpořili

29.09.2014 19:04

Britský deník The Independent přináší názory renomovaných osobností z Velké Británie, které ve většině případů pochybují, že letecké údery proti ISIS mohou uspět. Dolní sněmovna britského parlamentu nicméně v pátek připojení britských sil jednoznačně schválila.

Britové pochybují o tom, co provádí Obama. Přesto však vojenský útok na islamisty podpořili
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

„První bojové letouny začaly dělat v Iráku svoji práci, ale vojenští experti, politici i vojáci přítomní přímo v Baghdádu s obavami uvažují nad tím, jestli současná strategie přinese požadovaný výsledek. Včetně toho, jaký výsledek lze vlastně od této akce očekávat. Jejich nejistotě se není co divit. Vzhledem k tomu, co následovalo po invazi do Iráku v roce 2003,“ píše The Independent.

„Znepokojení nad jednoznačným výsledkem pátečního hlasování dolní sněmovny o připojení britských vojáků k akcím proti Islámskému státu odráží komplikace, které s sebou tato akce může přinést. I příznivci leteckých úderů si jsou vědomi, že bojovat proti teroristické skupině operující na obou stranách hranice Sýrie bude obtížné. Svoji roli hraje i vágní výklad mezinárodního práva a fakt, že se bude bojovat v zemi bohaté na ropu,“ všímá si The Independent.

„Páteční debata postrádala jakýkoli smysluplný politický návrh řešení celé situace, který by měl mít v Iráku své místo. Pouhé bombardování nemůže přinést úspěch operace. Naopak jej Islámský stát využije ke své propagandě a bude moci snadněji legitimizovat svoji moc nad západním Irákem,“ napsal exkluzivně pro nedělní vydání The Independent bývalý velící důstojník SAS Richard Williams, který sloužil v Bosně, Iráku i Afghánistánu. Podle jeho názoru sice letecké údery ISIS uškodí z vojenského hlediska, ale bez politického řešení se nepodaří získat nutnou podporu od domácího obyvatelstva. „Současný plán je velmi rizikový a polovičatý,“ míní Williams.

Konzervativní poslanec narozený v Baghdádu Nadhim Zahawi zase řekl, že sice bylo správné vstoupit do koalice s Jordánskem, Spojenými arabskými emiráty, Saúdskou Arábií a USA, ale měli bychom prý být realističtí v tom, čeho lze vlastně dosáhnout. Zahawi je přesvědčen, že by se západní síly měly poučit ze svých chyb, které udělaly především v roce 2007, kdy generál David Petraeus prosadil užší spojenectví mezi USA a sunnitskými kmeny. Nicméně irácký premiér Nouri al-Maliki byl v posledních letech obviňován z toho, že jeho sektářská politika vedle k povstání sunnitů. „Nabídli jsme jim spolupráci a potom jsme je nechali napospas Malikimu, který je naprosto ignoroval. A to byla celá ta slavná Petraeusová doktrína,“ řekl Zahawi.

Celý článek v angličtině najdete ZDE

„Současný proces může být úspěšný jedině tehdy, pokud bude jeho výsledkem politická shoda. Všechny zainteresované skupiny musí být spokojeny. To znamená, že musí cítit, že se nimi počítá a jejich slovo má nějakou váhu. Maliki si bohužel vybral opačnou cestu. Dalším poučením je, že my sami nemůžeme budovat irácký stát zvenčí. To by měla činit tamější komunita. Ať se sami Iráčané dohodnou, kam by jejich vláda měla směřovat,“ je přesvědčen Zahawi.

„Napětí v Iráku se objevilo v den, kdy američtí vojáci odešli ze země. Velká Británie i Spojené státy si musí přiznat, že právě tehdy se vše začalo měnit k horšímu. Irácká vojska byla příliš slabá, aby tomuto nebezpečí mohla čelit samostatně,“ vyjádřil se ve svém projevu také reverend Andrew White, který je jediným představitelem anglikánské církve v Iráku. Dodal, že letecké údery budou nakonec muset být podporovány i pozemními operacemi. ISIS je podle něj vojensky silný, protože zcizil zbraně irácké armádě.

„Americko-britská invaze je bez použití pozemní síly bezcenná. Samotné letecké údery pouze přinutí bojovníky z ISIS, aby se rozptýlili mezi civilní obyvatelstvo. Bude tak jenom přibývat civilních obětí. I pomocí leteckých úderů sice zvítězíme v několika menších bitvách, ale v dlouhodobém horizontu naopak ISIS ještě posílí,“ shodl se s reverendem Whitem výkonný ředitel Institutu pro politiku, výzkum a vývoj Dr. Nafeez Ahmed.

Ředitel Rady pro arabsko-britské porozumění Chris Doyle míní, že celková strategie zatím není plně zformulována. Varoval, že omezování základny ISIS v Sýrii nastoluje otázku, kdo toto mocenské vakuum zaplní poté. „Hrozí zde vážné riziko, že sice zničíme jednu extremistickou skupinu, ale tu po čase vystřídá jiné podobné uskupení."

Největší nesoulad panuje nad otázkou, jestli účast britských sil při leteckých úderech v Sýrii odpovídá mezinárodnímu právu. Irácká vláda sice údery na svém území oficiálně posvětila a souhlasí s nimi, ale syrský prezident Asad žádný takový souhlas neudělil. Profesor mezinárodního práva na University College Philippe Sands zopakoval, že fakticky stále existuje jen málo důvodů, které by z hlediska mezinárodního práva takový zásah opravňovaly. Jiní argumentovali tím, že důvodem intervence je pomoc syrskému lidu, z něhož plné tři miliony jsou nyní považovány za uprchlíky. Ministerský předseda David Cameron prohlásil, že není třeba získat Asadův souhlas, protože jeho režim je nelegitimní.

„Bývalý stínový ministr vnitra za konzervativce David Davis, který se v pátek zdržel hlasování, prohlásil, že všechny důležité otázky nemohou být zodpovězeny během pouhých šesti hodin parlamentní rozpravy. „Morální zdůvodnění operace je nezpochybnitelné, z pohledu práva vše tak jasné ovšem není. Rovněž ani nevíme, co budeme dělat, až skončí bombardování,“ řekl Davis a dodal, že jeho znepokojení nad nalezeným způsobem řešení je ovlivňováno pochybnostmi bývalého vysokého amerického generála Jamese Conwaye. Generál ve výslužbě měl na začátku září prohlásit, že plán prezidenta Obamy ke zničení ISIS má stejnou šanci na úspěch jako sněhová koule v pekle,“ informuje deník The Independent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…