Britové skřípou zuby. Podívejte se, v jakém luxusu tam ubytovali uprchlíky

02.08.2015 15:46

Evropští politici svorně tvrdí, že Evropa v žádném případě nepředstavuje ráj na zemi a uprchlíci mířící na starý kontinent by si to měli uvědomit. Informace uveřejněné na serveru britského deníku Daily Mail ale ukazují něco jiného. Uprchlické tábory jsou plné, takže běženci dostávají zadarmo postel v hotelových pokojích, tři jídla denně a pár liber na útratu. Za stejné pokoje musí občané Velké Británie platit.

Britové skřípou zuby. Podívejte se, v jakém luxusu tam ubytovali uprchlíky
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Migranti obývají zdarma hotelový pokoj, dostávají tři teplá jídla denně a k tomu 35 liber na týden. Běžně stojí hotelový pokoj pro dvě osoby sedmdesát liber na jednu noc... V hotelu mají uprchlíci z Calais k dispozici bazény, tělocvičny a lázně, které mohou využívat před vyřízením žádosti o azyl. Oficiální střediska pro uprchlíky už jsou přeplněná,“ píše server.

Platící britské turisty postup tamní vlády irituje. Dodejme, že v přepočtu Britové platí 2600 za hotelový pokoj pro dva na noc, zmíněných 35 liber týdně pro uprchlíky tedy představuje asi 1300 korun. Všechno zaplatí vláda, přesněji řečeno britští daňoví poplatníci. Zatím je takto ubytována asi stovka běženců. Konzervativní poslanec považuje takovýto způsob zacházení s imigranty za pobuřující.

Uprchlíci novinářům přiznali, že se do země dostali na korbě náklaďáku nebo vlakem jedoucím z Francie. Krátký čas prožili pod dohledem policie a teď obývají hotelové pokoje. Zpravidla u sebe nemají doklady. „V Anglii se cítím jako znovuzrozený, mám nový život. Hotel je pěkný, pohodlný. Cítíme se v bezpečí a mají tu dobré jídlo,“ uvedl Mohamed, který prý utekl z jižního Súdánu. Odmítá však o sobě prozradit cokoli dalšího.  

Jeho kolega Adam dodal, že za cestu přes Středozemní moře zaplatil 960 liber, v přepočtu asi 36 500 korun. Na vlastní oči viděl, jak dva mladí muži z lodi vypadli a utopili se. Na lodi prý vládla panika a uprchlíci mezi sebou bojovali o místo. Následně doputoval do francouzského přístavu Calais, kde zaplatil dalších 105 liber, tedy asi 4 000 korun, pašerákovi původem z Afghánistánu a ten ho dostal tunelem přes kanál do Velké Británie.

A proč nezůstal ve Francii? Nedali mu tam prý najíst a policisté ho mlátili, britské úřady se k němu zkrátka chovají mnohem lépe. Jeho cílem teď je získat v ostrovní zemi azyl, co nejrychleji si najít práci a posílat peníze rodině. 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …