Britové to dokázali, jen ať je nestvůra znovu nepohltí. A volali už z Berlína Sobotkovi? Přicházejí další reakce

24.06.2016 16:04

Pro někoho černý den, pro někoho den zalitý sluncem. Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, dokonce vyzval k obdobě referenda ve Velké Británii, tzv. czexitu.

Britové to dokázali, jen ať je nestvůra znovu nepohltí. A volali už z Berlína Sobotkovi? Přicházejí další reakce
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

„Černý den Británie, černý den Evropské unie. Je čas znovu se napřímit,“ uvedl europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. 

„Tak jsem byl přehnaně pesimistický. Britové to dokázali! Samozřejmě to je jen první krůček, teď je čeká několikaletý boj s vlastní politickou elitou a evropskou byrokracií. Pokud nebudou dost vytrvalí, nestvůra je znovu pohltí. Ale první bitvu vyhráli. Je to neuvěřitelně pozitivní zpráva pro všechny obyvatele všech evropských zemí, protože to je poprvé, co se lidové odhodlání přetavilo v nějaký reálný výsledek. Le Penovou elity odrazily, Hofera odrazily, ale na britský lid nestačily,“ podotkl sociolog Petr Hampl.

Své stanovisko již sdělil i Tomio Okamura za hnutí Svoboda a přímá a demokracie. „Rozhodnutí vyjádřené v referendu je důkazem obrovské demokratické tradice Velké Británie, je důkazem hrdosti, nezávislosti a svobodné vůle britských občanů,“ podotkl Okamura s tím, že hodlá na nejbližší jednání Poslanecké sněmovny zařadit bod ohledně vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie. 

„V případě, že náš návrh nebude schválen, naše hnutí zahájí petiční akci na podporu referenda. Odmítáme globální vládnutí, odmítáme nadvládu neziskových organizací, odmítáme nelegální imigraci a islamizaci. Žádáme svobodu a suverenitu České republiky a jejích občanů. Žádáme přímou demokracii!“ podotkl Okamura.

„Pamatujte si jména všech těch, kteří dnes roní slzy nad rozhodnutím britských občanů a předvídají jen katastrofy. Abychom jim mohli za pár let připomenout, jak moc se mýlili. Připomínám si obdobnou hysterii, která vypukla, když před lety Francie vystoupila z NATO...“ vzpomněl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Výsledek britského referenda o setrvání v Evropské unii není koncem světa, natožpak Unie, uvedl na Facebooku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Rozhodnutí je však závažné a nezvratné. Evropská unie se podle předsedy vlády musí rychle změnit a minimalizovat negativní důsledky pro občany EU i České republiky. „Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje, a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá,“ podotkl premiér. Evropský projekt podle něj nyní potřebuje silnější podporu občanů. „Musí být akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti,“ dodal. Podle svých slov také nyní očekává referendum o nezávislosti Skotska.

„Volal už státní tajemník Prouza do Berlína na kancléřství, co má teď Sobotka dělat a říkat? Jestli je čeho se v této nové situaci obávat, tak je to naše vláda, její pasivita a pohodlné schovávání se v ‚hlavním proudu‘ EU,“ napsal v souvislosti s českou vládou na svůj profil europoslanec Jan Zahradil.

„Teď hlavně klid. Jednat. Minimalizovat škody. Všechny cesty jsou otevřené. Jak cesta ke značným ekonomickým, politickým a bezpečnostním ztrátám, tak cesta ke flexibilní Unii s ekonomicky plně integrovaným UK (ne pouze jako EFTA, myslím dosavadní úroveň společného trhu) a možností všech členů přidat se k různým společným politikám EU dle uvážení národních vlád a parlamentů,“ poznamenal publicista a bývalý mluvčí vlády Mirka Topolánka Martin Schmarcz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…